Indices Wall Street eindigen hoger

(Novum/Betten) - In New York zijn de indices woensdag hoger gesloten, maar de Nasdaq stond licht onder druk. Investeerders baalden van de vertraagde lancering van Microsofts nieuwe besturingssysteem Vista, dat er voor particuliere consumenten dit jaar al niet meer komt. Morgan Stanley presteerde boven verwachting en GM steeg woensdag door een akkoord met de vakbond.

Bij de slotbel stond de Dow 0,7% hoger op 11.317,43 punten. De breed samengestelde S&P 500-index liet een plus zien van 0,6% tot 1.305,04 en de Nasdaq liep maar met 0,4% op tot 2.303,35 punten.

De olieprijs in New York eindigde op USD 61,80 (-0,9%). Eerder steeg de olieprijs, nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week een onverwachte daling lieten zien; zo'n 1,31 miljoen vaten tegen een consensus van een stijging van 2,75 miljoen. De benzinevoorraden daalden sterker dan verwacht; met 2,3 miljoen vaten waar op een daling van e e n miljoen was gerekend.

General Motors steeg 0,1%. De automaker en haar noodlijdende onderdelenleverancier Delphi hebben een akkoord bereikt met de grootste vakbond United Auto Workers (UAW) over vervroegd pensioen voor een groep Delphi-medewerkers. Het voorlopige akkoord is volgens investeerders een stap tot het voorkomen van stakingen die volgens analisten kunnen leiden tot een bankroet van General Motors.

Microsoft (-2,1%) stelt de lancering van zijn nieuw besturingssysteem Vista voor particulieren en het MKB met twee maanden uit tot januari. De versie voor grote bedrijven loopt geen vertraging op en wordt in november dit jaar op de markt gebracht. Het uitstel betekent mogelijk een zware klap voor de computerproducenten. Die zien hun eindejaarsverkopen hierdoor pessimistisch tegemoet.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil het onderzoek naar het medicijn Tysabri, bestemd voor patienten met multiple sclerose, maximaal met 90 dagen verlengen. Het Ierse Elan en Biogen (onv.) zijn de fabrikanten. De FDA heeft nu tot eind juni de tijd om een oordeel uit te spreken over het medicijn, terwijl het middel in juni in de VS naar de markt had gemoeten.

Bristol-Myers Squibb won 11%. Het bedrijf heeft samen met Sanofi-Aventis een akkoord bereikt met het Canadese Apotex. Die onderneming wilde namelijk een generieke versie brengen van de succesvolle bloedverdunner Plavix. In ruil voor een licentie met royalties zal Apotex haar generieke Plavix-versie nu niet naar de markt brengen in de Verenigde Staten tot september 2011.

Morgan Stanley heeft in het eerste kwartaal van 2005/06 de winst per aandeel uit voortgezette activiteiten met 21% zien stijgen naar USD 1,50. Analisten gingen gemiddeld uit van USD 1,21. De omzet nam in de periode met 24% toe tot USD 8,483 miljoen. Daarmee behaalde Morgan Stanley de hoogste kwartaalomzet in zijn bestaan. Het aandeel van de zakenbank voegde woensdag 2,6% toe.

FedEx (+1,0%) heeft zijn winstverwachting voor het hele boekjaar 2005/06 opgeschroefd, bij de publicatie van de fiscale derdekwartaalcijfers. FedEx boekte in het derde kwartaal van 2005/2006 een nettowinst van USD 428 miljoen. De winst per aandeel steeg van USD 1,03 naar USD 1,38, waar analisten hadden gerekend op USD 1,30. De omzet steeg in de periode met 9% naar USD 8,0 miljard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden