Indices openen lager door kredietzorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag lager van start gegaan, in navolging van de koersdalingen op Wall Street donderdag. Beleggers maken zich zorgen dat het einde van de kredietcrisis nog niet in zicht is.

Aanleiding voor hun zorgen zijn onder meer negatieve uitspraken van de topman van de Amerikaanse kredietverstrekker Wells Fargo.

Van de AEX, de index van hoofdfondsen in Amsterdam, was een uur na aanvang van de handel nog geen openingskoers beschikbaar. Euronext kampt met technische problemen omtrent het precies berekenen van de openingskoers, liet een woordvoerder weten. De markt is wel gewoon open gegaan.

MidKap

De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, verloor 0,8 procent en stond daarmee op 669,76 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden 0,6 tot 0,7 procent.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer heeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, donderdag ruim 47 miljard dollar in het Amerikaanse bankensysteem geïnjecteerd. ,,Dat betekent dat de banken elkaar nog steeds erg wantrouwen en dat ze elkaar geen geld durven te lenen'', aldus Koenders.

Nauwelijks bedrijfsnieuws

Beleggers op de beurs van Amsterdam hadden nauwelijks bedrijfsnieuws tot hun beschikking. De agenda is qua kwartaalcijfers leeg.

Financiële waarden waren niet in trek op de Europese beursvloeren. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Fortis met 2,6 procent de grootste verliezer.

Ahold

De aandelenkoers van Ahold reageerde met een min van 0,1 procent niet sterk op benoeming van John Rishton tot bestuursvoorzitter. Kimberley Ross wordt de financiële topvrouw van het supermarktbedrijf.

Heineken noteerde 2,3 procent lager. De bierbrouwer en Deense branchegenoot Carlsberg lijken niet van plan te zijn een vijandig bod te doen op Scottish & Newcastle (S&N). Dat valt op te maken uit wat Heineken-bestuursvoorzitter Jean-Francois van Boxmeer tegen Het Financieele Dagblad heeft gezegd. Heineken kreeg ook een lager beleggingsadvies van SNS Securities.

Verschil van inzicht

Op de lokale markt daalde automatiseerder Ctac met 4,8 procent, nadat bestuursvoozitter Wil Huijben per direct is afgetreden. De reden voor het vertrek is een verschil van inzicht over de toekomstige koers van het bedrijf.

Het huidige slechte klimaat op de aandelenmarkten stimuleert bedrijven niet om naar de beurs te gaan. Het technologiebedrijf Avantium heeft daarom op de valreep zijn beursgang afgeblazen.

De euro stond vrijdagmorgen op 1,4590 dollar tegen 1,4633 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden