Indices doen stap terug op mat Damrak

(Novum/Betten) - Op een ongeïnspireerd Damrak doet de AEX-index dinsdag, net als maandag een stapje terug. De handel lijkt weinig richting te kennen en een lager slot op Wall Street drukt wat op het sentiment. 'Het is een beetje stil', aldus een handelaar. 'De omzetten zijn niet bovenmatig en de financials staan lager.'

Hij denkt dat een rustige handel het beeld zal bepalen tijdens de periode voor kerst. Of ook de resterende handelsdagen in dit jaar een dergelijke stilte zullen kennen, is echter de vraag. 'De boeken zijn nog niet gesloten. En met een dunne handel kan er altijd nog wat gebeuren.'

De AEX-index verliest 0,3% tot 433,88 punten. De overige Europese beurzen noteren licht lager tot onveranderd. De Midkap verliest 0,2% tot 505,60 en de Amsterdam Small Cap Index kleeft aan zijn slotstand van maandag op 520,92.

In Londen en New York staan de oliefutures zo'n 0,5% in de plus. De euro noteert 0,3% lager op USD 1,1968. De Duitse tienjarige Bund, benchmark voor de obligatiemarkt, loopt licht terug waarbij het rendement toeneemt tot 3,43%.

De AEX telt slechts vijf stijgers. Hagemeyer (+0,4%), TNT (+0,4%) en Shell (+0,3%) staan bovenaan. Aegon (-1,1%), Unilever (-1,0%) en VNU (-1,0%) sluiten de rijen. Ook de financials ING (-0,5%), ABN AMRO (-0,2%) en Fortis (-0,1%) moeten terrein prijsgeven.

ABN AMRO is niet alleen slachtoffer van het algemene sentiment. De bank heeft een boete van USD 80 miljoen (circa EUR 66,5 miljoen) opgelegd gekregen in verband met tekortkomingen in haar dollar clearing-centrum in New York. Het concern neemt volgens een woordvoerder in verband met de boete een eenmalige last in het huidige kwartaal.

DSM staat nagenoeg onveranderd op EUR 35,21. Het fijnchemiebedrijf sluit de productielocatie van DSM Pharma Chemicals in het Amerikaanse South Haven en legt de productieactiviteiten van DSM Biologics in het Canadese Montreal stil. De maatregelen leiden in het huidige kwartaal tot een buitengewone last na belastingen van ongeveer EUR 35 miljoen.

De Midkap herbergt tien stijgers, één onveranderd fonds en dertien dalers. Van der Moolen (+2,2%) is lijstaanvoerder. Het fonds zet daarmee zijn opmars van de afgelopen dagen voort. In de laatste tien handelsdagen is Van der Moolen al met zo'n 25% gestegen.

De bouwers BAM (+0,9%) en Heijmans (+0,9%) staan ook in de topdrie van de Midkap. Randstad (-1,4%), ASM International (-1,1%) en Vopak (-1,0%) zijn de grootste dalers.

Op de lokale markt doet Bluefox wederom goede zaken. Het fonds staat 13,9% hoger op EUR 5,65. Maandag won Bluefox al ruim 18%. Beleggers reageren positief op het nieuws over de samenwerking met Microsoft. Maandag maakte het softwarebedrijf bekend dat het Microsoft-software gaat leveren voor de textiel- en mode-industrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden