Indiase vrouwen overlijden na massasterilisaties

De grote groei van de Indiase bevolking zorgt onder meer op sommige plaatsen voor watertekorten, zoals hier in Delhi. Deelstaatregeringen proberen nog steeds mensen zich vrijwillig te laten steriliseren om de bevolkingsgroei in te dammen. In India wonen nu 1,27 miljard mensen. Beeld EPA
De grote groei van de Indiase bevolking zorgt onder meer op sommige plaatsen voor watertekorten, zoals hier in Delhi. Deelstaatregeringen proberen nog steeds mensen zich vrijwillig te laten steriliseren om de bevolkingsgroei in te dammen. In India wonen nu 1,27 miljard mensen.Beeld EPA

In India zijn zeker negen vrouwen overleden na sterilisatieoperaties in een 'gezondheidskamp' in de Centraal-Indiase deelstaat Chhattisgarh. Daar opereerde een enkele arts in zes uur tijd naar verluidt 83 vrouwen. Nog ruim twintig andere vrouwen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

redactie internet

Tientallen vrouwen klaagden na de operaties, die afgelopen zaterdag werden uitgevoerd, over een zwakke hartslag, overgeven en andere complicaties. Zeker zestig vrouwen werden naar ziekenhuizen gebracht van wie er nu 24 in kritieke toestand verkeren.

"Hun gezondheidstoestand is zeer ernstig. Hun bloeddruk is erg laag", zei de arts Ramesh Murty van een van de ziekenhuizen waar de gewonde vrouwen liggen. "We concentreren ons nu op hun behandeling, niet op wat dit veroorzaakt heeft."

Bloedvergiftiging
De dode vrouwen zijn gestorven aan ernstig bloedverlies of bloedvergiftiging, zei de onderdirecteur van de gezondheidsdienst van de deelstaat, Amar Singh. De meeste vrouwen, tussen de 26 en de 40 jaar, komen uit arme dorpen in het district Bilaspur, meldt de BBC.

Het kamp in de buurt van de plaats Bilaspur was georganiseerd door de regering van de deelstaat. Inwoners van die plaats hadden al geklaagd dat de operaties in hoog tempo plaatsvonden. Die zouden zijn uitgevoerd door maar één arts die, geholpen door een assistent, in zes uur tijd 83 vrouwen steriliseerde.

De deelstaat Chhattisgarh heeft vier artsen geschorst, onder wie de chirurg die de operaties uitvoerde en hoofd van de gezondheidsdienst in het district. De premier van Chhattisgarh, Raman Singh, zei dat "het erop lijkt dat het incident is veroorzaakt door nalatigheid" door de arts. Hij heeft een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar de sterfgevallen. Ook kunnen de nabestaanden een schadevergoeding krijgen van rond de 5000 euro per slachtoffer.

1,3 miljard
Het is niet ongebruikelijk dat Indiase autoriteiten dit soort sterilisatiekampen organiseren. Veel politici maken zich zorgen om de bevolkingsomvang van India, dat nu bijna 1,3 inwoners heeft. In 2030 zijn dat er naar verwachting meer dan China, dat nu tegen de 1,4 miljard mensen heeft.

De Indiase regering biedt gratis sterilisaties aan voor vrouwen en mannen die geen risico willen lopen op een baby waarvan ze de kosten niet kunnen dragen. Verreweg de meerderheid van de sterilisaties wordt uitgevoerd bij vrouwen, want op het onvruchtbaar maken van mannen rust een taboe. India is koploper in de wereld als het gaat om sterilisatie van vrouwen.

Vaak krijgen deelnemers aan 'vrijwillige' sterilisaties daarvoor ook bedragen tussen de 8 en 18 euro, ruwweg een weekloon voor een arme Indiër. Ook medici die iemand aanbrengen voor sterilisatie krijgen soms een premie van enkele euro's. In het jaar 2013/2014 zijn in India in totaal meer dan 4 miljoen sterilisaties uitgevoerd.

De Indiase Democratische Vrouwenorganisatie heeft het vertrek geëist van de minister van gezondheidszorg van Chhattisgarh. Volgens de AIDWA heeft de centrale Indiase regering het stellen van streefgetallen voor het aantal sterilisaties al in de jaren '90 losgelaten, maar gaan de deelstaten daar gewoon mee door.

"Deze vrouwen zijn het slachtoffer geworden van de doelstellingen in die aanpak van de bevolkingsgroei", zei Brinda Karat van de AIDWA.

Eerder schandaal
Vorig jaar kwamen de autoriteiten in het oosten van India in opspraak toen een videofilmpje naar buiten werd gebracht, waarop te zien was hoe tientallen bewusteloze vrouwen in een veld lagen, na een algehele narcose te hebben gekregen voor een massasterilisatie. Ze hadden de behandeling ondergaan in een ziekenhuis waarvan lokale gezondheidsofficials later zeiden dat het niet geschikt was om grote aantallen vrouwen te opereren.

In 2011 stelde de overheid richtlijnen op om de operaties veiliger te maken, maar een jaar later drong de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch aan op de instelling van een onafhankelijke klachtencommissie die klachten over de slechte service en kwaliteit van gezondheidscentra zou moeten onderzoeken.

In Chhattisgarh zijn vaker grove fouten gemaakt tijdens de 'gezondheidskampen'. De Indiase krant The Hindu schrijft dat tussen 2011 en 2013 in kampen waar mensen aan staar behandeld zijn, 62 mensen blind zijn geworden aan een oog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden