Indiase vaders maken massaal selfies met dochters

Dorpshoofd Sunil Jaglan (rechter foto) kwam met het idee. Beeld
Dorpshoofd Sunil Jaglan (rechter foto) kwam met het idee.Beeld

"Mijn dochter is gewoon fantastisch, daarom wil ik een superheld voor haar zijn", schrijft Eddie Ortiz bij een selfie met zijn dochter op Twitter. Ortiz is een van de duizenden vaders in India die met gekke bekken en lachende gezichten op sociale media laat zien dat hij klaar is met de ongelijkheid tussen meisjes en jongens in zijn land. Het is een massale reactie op de oproep van de Indiase premier Narendra Modi die in juni de 'Selfie With Daughter-campagne' lanceerde.

Ruth van der Kolk

Amit Aggarwal, een Indiase acteur uit de zuidelijke stad Bangalore, staat ook pal achter de oproep van Modi. Direct na de oproep postte hij vol enthousiasme een fotoserie op Twitter van hem en zijn vierjarige dochter Sweety.

"Onze negen selfies laten zien dat ik ook vriendjes ben met mijn dochter. Ik speel met haar en doe allerlei grappige dingen die ze me vraagt. Soms gedraag ik me alsof we even oud zijn", zegt Aggarwal in een e-mailinterview. Samen met vrienden besloot hij mee te doen aan de campagne, omdat er nog altijd zoveel discriminatie en geweld is tegen Indiase meisjes.

Wedstrijd
Modi bracht de campagne wellicht tot een groot en landelijk succes, het oorspronkelijke idee komt van de 33-jarige Sunil Jaglan, dorpshoofd van Bibipur in de noordelijke staat Haryana. Sinds hij bij de geboorte van zijn dochter continu negatieve reacties kreeg, verzet hij zich openlijk en actief tegen vrouwendiscriminatie.

Vorige maand postte hij een selfie met haar op Facebook en riep andere vaders op hetzelfde te doen. Maar daar hield het niet mee op. Het dorpshoofd maakte er een wedstrijd van, waarna meer dan achthonderd trotse vaders een foto met hun dochter stuurden. Drie vaders konden zich met een certificaat, een echte trofee en 2100 roepies, (circa 30 euro) tot de gelukkige winnaars rekenen.

Modi pikte het idee vervolgens snel op en bracht het tijdens zijn maandelijke radioprogramma landelijk onder de aandacht. Een nieuwe hype werd geboren: meer dan 20.000 vaders plaatsen een selfie met hun dochter op Twitter. #SelfieWithDaughter is nu razend populair.

Dat de oorsprong van de campagne in de noordelijke staat Haryana ligt, is niet gek. De ongelijkheid tussen meisjes en jongens is daar erg groot. De staat, die in het verleden te kampen heeft gehad met diverse conflicten en gevechten, heeft een sterke cultuur waarbij de man de familie beschermt.

Afstandelijk
Volgens Ranjana Kumari, vrouwenactiviste en directrice van het Indiase Centrum voor sociaal onderzoek, is het überhaupt in India niet gebruikelijk dat meisjes vaderliefde krijgen."Sommige vaders doen afstandelijk, omdat ze liever een zoon willen", vertelt Kumari telefonisch vanuit hoofdstad Delhi.

null Beeld Acteur Amit Aggarwal staat pal achter de oproep van Modi.
Beeld Acteur Amit Aggarwal staat pal achter de oproep van Modi.
Nog meer vader die meedoen aan de campagne. Beeld
Nog meer vader die meedoen aan de campagne.Beeld

Door de sterke voorkeur voor jongens vinden veel selectieve abortussen plaats in illegale klinieken. Meisjes worden op vroege leeftijd vermoord, verwaarloosd en gediscrimineerd. De vrouwenactiviste is daarom enthousiast over de selfiecampagne, in de hoop dat zo het taboe op het geven van vaderliefde wordt doorbroken.

Volgende stap
De 'Selfie With Daughter-campagne' is niet de eerste actie van de overheid om de rechten van meisjes onder de aandacht te brengen. Eerder werd met 'Save-Daughter' de geboorte van meisjes gevierd en met 'Teach-Daughter' meisjesonderwijs gestimuleerd. De selfiecampagne lijkt een volgende stap in de strijd van de regering voor meer gelijkheid. "Premier Modi kan de beroerde situatie van meisjes niet langer negeren. Het is goed dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. Blijvende verandering kost tijd, maar deze campagne zet een stap in de goede richting", zegt Kumari.

De obsessie voor het krijgen van een zoon drijft niet alleen vrouwenactiviste Kumari tot wanhoop, ook zakenman Sunil Karnik. "Na de geboorte van mijn dochter Madhura wilde ik geen kinderen meer. Mensen vragen steeds wie mijn bedrijf straks overneemt nu ik geen zoon heb", vertelt Sunil Karnik aan nieuwssite Quartz India. Gek wordt hij ervan en hij is blij met de positieve aandacht voor vrouwen- en meisjesrechten. "Ik ben financieel niet afhankelijk van mijn kinderen en al helemaal niet van hun geslacht. Ik begrijp niet dat mensen alleen een zoon willen. Vrouwen zijn onmisbaar."

Getalsverhouding tussen meisjes en jongens is in India uit balans geraakt

Als het gaat om de positie van meisjes en vrouwen binnen de samenleving is het imago van India slecht. De groepsverkrachting van een jonge studente in 2012 zorgde voor grote media-aandacht. Strengere wetten tegen seksueel geweld en publiekscampagnes om de positie van meisjes te verbeteren proberen het tij te keren, maar het is een moeilijke strijd.

Jongens zijn in India nu eenmaal vaak geliefder, omdat zij onder andere de familie-eer hoog houden. Veel ouders kiezen daarom voor een selectieve abortus als zij een meisje verwachten. Een onderzoek uit 2011 van het Canadese Centrum voor Wereldwijd Gezondheidsonderzoek toont aan dat er in India tussen 1980 en 2010 twaalf miljoen meisjes zijn geaborteerd. Hierdoor is de Indiase geslachtsverhouding uit balans geraakt.

Volgens een rapport van Unicef uit 2011 zijn er in India maar 914 meisjes op duizend jongens. De verhouding tussen meisjes en jongens verschilt het meest in de deelstaat Haryana. Daar zijn maar 834 meisjes op duizend jongens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden