Indiase universiteit onder vuur om kritisch hindoeïsme-essay

Een Indiase danser spelt de rol van Sita, de vrouw van de Hindoegod Rama, in de Ramlila, de traditionele vertolking van de Ramayana. ©EPA

De auteur noemt het een zuiver academische analyse. Orthodoxe hindoes spreken van heiligschennis. Een Indiaas essay dat de historische feitelijkheid van een religieus epos betwijfelt leidt tot felle protesten.

In 'Driehonderd Ramanayas' beschrijft een Indiase historicus de verschillende lezingen van het beroemde Ramanaya-epos. De heilige hindoetekst zou niet zo wonderlijk geopenbaard zijn als hindoes doorgaans geloofden, maar slechts bestaan uit oude volksvertellingen.

In sommige van die verhalen is de figuur Ravana eigenlijk een tragische held - niet de schurk voor wie hindoes hem doorgaan aanzien. De academische opvattingen over het epos en diens hoofdrolspelers zijn godslasterlijk, vinden conservatieve hindoes. Nu gaat de onderwijsinstelling door de knieën, meldt Reuters. Studenten hoeven het niet langer te lezen.

Protest

Het besluit moet een einde maken aan voortdurende tumult. Conservatieve studenten zouden de laatste tijd massaal geprotesteerd hebben tegen het essay. In 2008 plunderde de jongerenafdeling van oppositiepartij BJP zelfs de geschiedenisfaculteit.

Liberale denkers vinden het op hun beurt schandalig dat de seculiere universiteit toegeeft aan religieuze druk. Salman Rushdie noemde de zet vorige week op Twitter 'academische censuur'.

Naakt
Conservatieve hindoes winden zich de laatste tijd vaker op over wat ze zien als godslastering. Schilder Maqbool Fida Husain haalde zich in 2006 woede op de hals door een hindoegod naakt af te beelden. Hij werd mishandeld in zijn huis en vluchtte naar Londen.
De universiteit van Mumbai zwichtte vorig jaar voor bedreigingen van een radicale hindoepartij. De partij trok ten strijde tegen een controversiële roman die door de universiteit genomineerd was voor een prijs. Ook regionale overheden bezweken onder kritiek. Ze verbieden nu boeken die door sommige hindoes worden gezien als aanstootgevend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden