Indiase tegellichters 'schande voor beroep'

AMSTERDAM - Hun internetkrantje heet tehelka.com, en ze prijzen zichzelf aan als de krant met 'het meest opwindende nieuws: news, views, all the juice'. Tehelka betekent in het Hindi 'sensatie'. De journalisten die in maart nog een regeringscrisis ontketenden met hun onthullingen over corruptie, dreigen nu zelf voor het gerecht te worden gesleept. En heel India buigt zich over de vraag of ze niet te ver zijn gegaan in hun onderzoeksijver.

Van onze redactie buitenland

Afgelopen maart ontstond de crisis in de regering van premier Atal Behari Vajpayee, nadat de internetkrant met een verborgen camera had gefilmd hoe enkele hoge pieten vatbaar waren voor omkoperij. De journalisten deden zich voor als wapenhandelaren en op hun filmpjes was te zien hoe onder meer de minister van defensie, de voorzitter van een grote politieke partij en hoge militairen en ambtenaren grote sommen geld aannamen. Na enig weifelen van de regering rolden er koppen, inclusief die van de minister. Al was dat 'rollen' betrekkelijk in het land waar corruptie een alledaags verschijnsel is. De minister, van de Samata Partij, trad af, maar bleef aan als voorzitter van de coalitie.

Deze week bleek dat de journalisten de functionarissen ook de diensten van prostituees hadden verschaft. Het Indiase ministerie van binnenlandse zaken besloot daarop een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de internet-journalisten. Zij hebben mogelijk de wet op immoreel gedrag overtreden.

Tehelka.com, die verleden jaar voor het eerst van zich deed spreken met onthullingen over corruptie in de crick et-competitie, verweert zich met de stelling dat de journalisten slechts 'in het algemeen belang' handelden. Volgens tehelka.com maakt de aanwezigheid van prostituees in de zaak het schandaal juist groter. En als voorlopige uitsmijter drukt de krant ook nog de tekst af van een gesprek tussen een reporter en de ex-penningmeester van de Samata Partij, waarin deze de verslaggever de diensten van vrouwen aanbood om het sluiten van een 'deal' te bevorderen.

Volgens de meeste grote media in India is de internetkrant te ver gegaan. The Hindustan Times bepaalde in zijn commentaar dat prostitutie nooit in het nationaal belang kan zijn. De conservatieve Hindu noemde tehelka.com 'een schande voor het beroep'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden