commentaar

Indiase rechter laat vrouwen tempel bezoeken in symbooluitspraak

Demonstranten bij de Sabarimala-tempel.Beeld EPA

Was het een overwinning voor de vrouw­enemancipatie in India? Het was in ieder geval een unieke gebeurtenis toen woensdag, onder dekking van het ochtendduister, twee vrouwen het heilige binnenste van de hindoeïstische Sabarimala-tempel binnengingen. 

Hun bedevaart in de zuidelijke deelstaat Kerala was legaal, eindelijk, omdat het Indiase Hooggerechtshof in september bepaalde dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd de toegang tot het tempelcomplex niet langer mocht worden ontzegd. Discriminatie op basis van geslacht is immers in de grondwet verboden.

Zoals te verwachten viel was niet iedereen even opgetogen over de uitspraak en het bezoek van de vrouwen. Niet voor niets gingen die het complex heimelijk binnen, omringd door een groep politie-agenten in burger. Anders waren ze wel tegengehouden door woedende meutes, zoals sinds september al meerdere vrouwen overkwamDonderdag legden vrome hindoe’s Kerala plat uit protest tegen de ongewenste bezoekers.

Vrijheid van godsdienst

Vanuit Nederlands perspectief is het op z’n minst opmerkelijk dat een rechter bepaalt hoe gelovigen hun eigen religie invullen. Toen een Nederlandse vrouw in de jaren negentig toegang eiste tot een katholieke diakenopleiding, gaf de rechter haar nul op het rekest: het diakenschap was alleen weggelegd voor mannen en de katholieke kerk mocht op dat vlak zijn eigen regels bepalen. In Nederland weegt in dit soort gevallen de vrijheid van godsdienst doorgaans zwaarder dan het verbod op discriminatie.

Niet dus in India, waar rechters eerder al bepaalden dat vrouwen tot een islamitisch heiligdom moesten worden toegelaten én tot een andere hindoetempel die eerder voor hen gesloten bleef. Je kan daar, analoog aan de Nederlandse opvatting over soevereiniteit in eigen (religieuze) kring, vraagtekens bij zetten. Is er überhaupt sprake van structurele discriminatie? Er zijn nog zeker twee miljoen andere hindoetempels in India waar vrouwen wél welkom zijn.

Stap in proces

Maar: er gaat ook een symboolwerking uit van juist dit rechterlijke oordeel. India is een conservatief, intens seksistisch land, waar de positie van vrouwen abominabel is. Vorig jaar eindigde het in een peiling onder experts als allergevaarlijkste plek voor vrouwen om te leven: als slachtoffers van seksueel geweld, mensenhandel, slavernij in huiselijke kring en gedwongen huwelijken. 

Er is dus ontzettend veel te doen om de positie van vrouwen in India te verbeteren. Misschien is de toegang tot een individuele tempel niet de belangrijkste of meest optimale stap in dat proces, maar emancipatie moet ergens beginnen, laat het dan maar hier zijn.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer in het dossier

Lees ook

Grote ophef in India door vrouwen in hindoe-tempel

Twee Indiase vrouwen zijn er, in weerwil van een omstreden religieus verbod, in geslaagd om de Sabarimala-tempel binnen te dringen. Tot grote woede van vrome hindoes.

Spanning loopt op in Indiase tempeltwist

Duizenden Indiërs gaan de straat op in een conflict rond een tempel. Van de rechter mogen vrouwen van alle leeftijden er naar binnen, maar gelovigen vrezen dat de godheid Ayyappa niet op damesbezoek zit te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden