Indiase munt herstelt met hulp centrale bank

Roepie-biljetten. Beeld epa
Roepie-biljetten.Beeld epa

De Indiase munt heeft zich donderdag dankzij de aankondiging van steun door de centrale bank hersteld van de sterke koersval van de voorgaande dagen. De roepie boekte uiteindelijk de sterkste dagwinst sinds maart 1986.

Redactie

De Indiase centrale bank (RBI) gaf woensdagavond aan grote olie-importeurs van dollars te gaan voorzien. Die valuta zal de RBI vervolgens na een bepaalde periode weer opkopen. Op die manier wil de bank de enorme vraag naar dollars stillen. Die zette de roepie de afgelopen weken zwaar onder druk, waardoor de munt zakte tot de laagste waarde ten opzichte van de dollar ooit.

De Indiase munt daalde woensdag nog in het hoogste tempo van de afgelopen 20 jaar, door de vrees dat de sterke stijging van de olieprijs het handelstekort van India verder zal vergroten. De roepie eindigde donderdag op een waarde van 66,60 per dollar. Woensdag werd een dieptepunt van 68,85 roepie per dollar bereikt.

Ook de centrale bank van Indonesië kwam donderdag in actie, in een poging de daling van de eigen roepie te stuiten. De bank verhoogde onverwacht het belangrijkste rentetarief van het land met 0,5 procentpunt tot 7 procent. Daarnaast werd een overeenkomst ter waarde van 12 miljard dollar met de Japanse centrale bank ondertekend, die beide banken het recht geeft geld te lenen uit hun buitenlandse valutareserves.

De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort zijn stimuleringsmaatregelen gaat afbouwen en het ontluikende economische herstel in de Verenigde Staten en in delen van Europa heeft de afgelopen weken geleid tot een uitstroom van kapitaal uit opkomende economieën. Dit treft vooral landen met handelstekorten en een tegenvallende economische groei, zoals India en Indonesië.
De Indonesische roepie zakte deze week tot het laagste niveau sinds april 2009.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden