Indiase Godin valt van voetstuk omdat ze dikker is geworden

Aishwarya Rai Beeld ANP
Aishwarya RaiBeeld ANP

Julia Roberts heeft haar ooit 'de mooiste vrouw ter wereld' genoemd en in India siert ze al jaren de covers van alle bladen. Maar nu heeft Aishwarya Rai, voormalig Miss World, filmster, model en icoon, een doodzonde begaan waar heel India over praat. Ze is na de geboorte van haar eerste kind dik gebleven.

Sacha Kester

'Van hot chick naar dikke hen'
'Van fitte babe naar vette tante'

Het zijn maar twee van de manieren waarop Aisha (zoals ze in India liefkozend wordt genoemd) op het internet wordt omschreven sinds er foto's van haar zijn in de publiciteit zijn gekomen, waarin te zien is dat ze na de geboorte van haar dochter, in november, 'nog niet op gewicht' is gekomen.

Er wordt over haar gewicht getwitterd en geblogd en er zijn filmpjes op YouTube geplaatst met foto's van Aisha, waar het geluid van een stampende olifant is onder gezet.

Aisha (38) werkte al als model toen ze nog op de middelbare school zat, en toen ze in 1994 de Miss World verkiezingen won, sloot heel India haar in het hart. Zoals bijna elk succesvol model, maakte ze de stap naar Bollywood, waar ze al snel een van de meest geliefde actrices werd.

Haar schoonheid viel ook buiten India op: Aisha sleepte een contract binnen bij L'Oreal, en kreeg een paar rolletjes in buitenlandse producties (zoals het Britse Bride en Prejudice). Dat zij ook internationale bekendheid kreeg, vult de Indiërs met enorme trots en Aisha werd door iedereen op handen gedragen.

Alcoholisme
Ook haar privéleven haalde telkens weer de voorpagina's van de bladen en kranten: ze heeft jarenlang een relatie gehad met de acteur Salman Khan, waar ze uiteindelijk bij wegliep met de woorden dat ze genoeg had van 'zijn alcoholisme, wangedrag en misbruik'.

In 2007 trouwde ze met een van de meest gewilde vrijgezellen van India: de acteur Abhishek Bachhchan, zoon van Amitabh Bachchan - zeg maar de Indiase Sean Connery, en vanaf dat moment zouden ze nog lang en gelukkig moeten leven.

Maar de godin blijkt toch maar een gewoon mens te zijn. En veel Indiërs lijken haar dat kwalijk te nemen. 'Ze was de verpersoonlijking van schoonheid en dus wordt er van haar verwacht dat ze er altijd perfect uitziet', schreef een columnist in Showbusiness. 'Het is haar plicht om er goed uit te zien', meende een ander. 'Ze zou een voorbeeld moeten nemen aan Victoria Beckham die een paar weken na de bevalling gewoon weer in maatje 34 paste.'

Aisha loopt een modeshow Beeld ANP
Aisha loopt een modeshowBeeld ANP

Er is nu een discussie ontstaan over de rol van vrouwen: hoe schoonheid van belang is om een geschikte echtgenoot te kunnen vinden, en hoe de rol van vrouwen na het huwelijk verandert. Zo trekken de meeste actrices zich na het huwelijk terug uit het openbare leven, omdat het voor getrouwde vrouwen ongepast zou zijn om nog op het scherm met andere mannen te zingen en te dansen - en als moeder zouden ze op die manier helemaal het slechte voorbeeld geven.

Aisha bleef als getrouwde vrouw wel in de schijnwerpers staan - en voelt die ook op zich gericht nu ze er niet meer als een supermodel uitziet. 'En daar rekenen we haar op af', concludeert columniste Ammara Ahmad. 'Deze aandacht heeft niets met haar moederschap te maken, maar met haar rol als superster. Haar gewicht en uiterlijk zijn altijd onderdeel geweest van haar carrière. Waarom zouden de critici dan nu stil moeten zijn?'

Aisha bij de premiere van haar film Devdas Beeld ANP
Aisha bij de premiere van haar film DevdasBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden