Indianen Venezuela gedood door illegale goudzoekers

Regering kondigt onderzoek aan

Gouddelvers hebben begin juli tientallen Yanomami-indianen gedood die geïsoleerd leven in de jungle van Venezuela. Dat maakten verschillende belangenorganisaties gisteren bekend. Inwoners van een nabijgelegen dorp beschrijven hoe ze 'verkoolde lichamen en botten' vonden. Hoeveel indianen er precies zijn omgekomen is niet duidelijk, naar schatting woonden er zo'n tachtig mensen in het kamp.

Dat het nieuws over de slachtpartij pas zo laat naar buiten is gebracht, heeft te maken met de afgelegen plek van het indianenkamp, in de slecht bereikbare jungle van Venezuela. De Venezolaanse regering heeft al aangekondigd een onderzoek naar de daders in te stellen.

Slechts drie stambewoners overleefden de slachting. Toen zij aan het jagen waren in de jungle hoorden ze geweerschoten, explosies en het geluid van een helikopter. Andere ooggetuigen bevestigen te hebben gezien dat er vanuit een overvliegende helikopter werd geschoten en explosieven naar beneden werden gegooid.

De Yanomami leven al jaren op gespannen voet met veelal uit Brazilië afkomstige, illegale gouddelvers. Die werken zowel aan de Braziliaanse als de Venezolaanse kant van de jungle waar ze bossen omhakken en het water verontreinigen met kwik. In 1993 leidden de spanningen tussen beide groepen al tot een bloedbad toen gouddelvers een Braziliaanse Yanomami-gemeenschap aanvielen en 16 inwoners doodden. De daders kregen zware straffen.

De Yanomami gemeenschap heeft de Venezolaanse en Braziliaanse regering sinds de jaren tachtig herhaaldelijk verzocht actie te ondernemen tegen het geweld. In 2008 gaf de Venezolaanse regering hier gehoor aan door militairen naar de door gouddelvers bedreigde gebieden te sturen. Dat was weinig succesvol.

Volgens een woordvoerster van de in Londen gevestigde belangenorganisatie voor inheemse stammen Survival International heeft een operatie tegen de illegale gouddelvers alleen zin als militairen het gebied permanent in de gaten houden. "Zodra de militairen weggaan, komen de gouddelvers gewoon de jungle weer in. Bovendien is het lastig om ze tegen te houden omdat ze per helikopter arriveren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden