Indianen in Twente

Dag en nacht alles delen schept een band. (Trouw) Beeld
Dag en nacht alles delen schept een band. (Trouw)

Drie gezinnen samen in een tipi. „Na het eten kropen de kinderen in de hottub om naar de sterren te kijken.”

Irene van Wijhe

Vijf dagen lang indiaantje spelen. Dat deden Nita Missoorten en haar man samen met twee bevriende stellen in een tipi in Overijssel. „Dag en nacht alles delen schept een band.”

„Met een van deze stellen gaan we al jaren op vakantie. We hebben kinderen in dezelfde leeftijd en kennen elkaar al 22 jaar. Om de beurt kiezen we een bijzondere locatie uit: dit keer waren wij aan de beurt. Met vijftien mensen en een hond vertrokken we naar Overijssel. Omdat we met zijn allen in een tipi – een indianentent -–sliepen, bedacht elke familie om beurt een bijpassende activiteit. Uiteraard hield elk gezin dit zo lang mogelijk geheim voor de rest. De eerste avond hebben we het spel ’Weerwolven’ gespeeld, waarbij de burgers de weerwolven in de groep moeten uitschakelen. Erg spannend, omdat je allemaal je identiteit geheim moet zien te houden. De tweede avond gingen we in twee groepen naar het bos. Beide partijen verstopten een zelfgemaakte totempaal voor de rest: deze moest je zien te veroveren. Verderop in de week hebben we nog gedineerd bij een kampvuur: met indianenmuziek op de achtergrond las mijn man een eng verhaal voor over een chief die zijn dromen was verloren. Na afloop zijn we naar de heide gereden, geschminkt als indianen. Daar hingen dromenvangers die de kinderen moesten verzamelen. Onderweg kwamen ze meerdere spoken tegen. Spannend dus!”

’s Nachts sliepen we met twaalf mensen in de grote tipi, drie anderen lagen in het kleintje. De tipi’s staan in de ’achtertuin’ van eigenaren Harry en Marlies. ’s Avonds stak Harry de olielampen buiten voor ons aan, maar buiten dat ben je afgesloten van de buitenwereld. Je hebt het hele terrein voor jezelf. Heel anders dan op een camping.”

„Het mooie aan deze locatie is dat je met slecht weer onder de overdekte veranda kunt zitten: beschut, maar toch buiten. Je kunt hier koken en eten, erg gezellig. Vaak zaten we er tot laat op de avond spelletjes te spelen. En als wij, de volwassenen, ’s avonds bij het kampvuur zaten, kropen de kinderen met zijn allen in de hottub. Geweldig, om elf uur ’s avonds lagen ze naar de sterren te kijken. De vakantie was voor mij erg geslaagd omdat je zoveel meemaakt met zijn allen: dag en nacht alles delen schept een band. Omdat het zo goed ging, hebben we besloten vaker met elkaar op reis te gaan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden