'Indiana Jones' zoekt nu de Ark zèlf Amerikaans archeoloog vindt Gilgal, meent hij, waar de Ark des Verbonds ooit verbleef

JERUZALEM (AP, Reuter) - De Texaanse bijbelgeleerde en voormalig predikant bij de baptisten Vendyl Jones (64) zegt dat hij met behulp van NASA-satellietfoto's Gilgal heeft ontdekt - de bijbelse plaats waar de Israëlieten hun kamp opsloegen toen zij voor het eerst het beloofde land binnentrokken.

Gilgal is daarmee ook de eerste van de vier verblijfplaatsen in het Heilige Land van de Ark des Verbonds, voordat deze definitief werd gehuisvest in de Eerste Tempel, 467 jaar later gebouwd door koning Salomo. De Ark was de heilige kist waarin volgens bijbelteksten de stenen tafelen der wet - de Tien Geboden, door God aan Mozes gedicteerd - werden bewaard. De Ark symboliseert voor de Israëlieten hun verbond met God.

Volgens Jones ligt Gilgal in het midden van een verlorengegane stad ten zuiden van Jericho die “groter is dan Troje, en groter dan Pompeï'. Met een team van 37 christelijke vrijwilligers heeft Jones muren gedeeltelijk blootgelegd van 11 meter dik en slechts 50 centimeter hoog. De muren omheinen een oppervlakte van 300 bij 500 meter. Dit complex vormde volgens Jones de scheiding rond het Mishkan, het bijbelse tabernakel dat alleen door priesters mocht worden betreden.

Jones zei zeker te zijn van zijn zaak. “De enige nog belangrijker ontdekking dan Gilgal zou het zijn om de Ark van het Verbonds zèlf te vinden en deze terug te brengen naar Gilgal”, zei hij.

Gok

Israëlische archeologen waren er snel bij om de vermeende vondst in twijfel te trekken. “Niemand weet waar het echte Gilgal is. Zijn gok is evenveel waard als die van wie dan ook”, zei Avraham Biran, directeur van het bijbels archeologisch instituut in Jeruzalem.

Yitzhak Magen, een archeoloog die opgravingen doet op de Westoever van de Jordaan, verwijt Jones amateurisme. “Jones is geen wetenschapper en geen 'professional' op het terrein van de archeologie of geschiedenis. Hij heeft ook geen opgravingsvergunning”, aldus Magen.

Gilgal, dat cirkel betekent, was de bijbelse plaats waar de Israëlieten ongeveer 1500 voor Christus, op de terugtocht uit de Egyptische ballingschap 14 jaar verbleven, van waaruit ze Kanaün veroverden en zich verdeelden in twaalf stammen, zoals in het Oudtestamentische boek Jozua wordt beschreven.

Jones zei tegen persbureaus dat hij nu op zoek gaat naar het sluitende bewijs voor zijn vondst, namelijk de twaalf grote stenen waarin de namen zijn aangebracht van de twaalf joodse stammen die in Gilgal zouden zijn geweest. In Jozua 4 vers 1 tot 24 wordt beschreven hoe deze twaalf stenen uit de Jordaan zijn gehaald op de plaats waar de priesters de Ark van het Verbond door de rivier droegen, die door God tijdelijk was drooggelegd om de Israëlieten te laten oversteken.

Met behulp van satellietfoto's en apparatuur die vanaf grote afstand temperatuurverschillen meet door middel van infrarood-straling was Jones in staat op een topografische kaart uiterst precies de onder woestijnzand bedolven muren te lokaliseren.

Model

Een aardige bijkomstigheid is dat de Texaan Vendyl Jones er prat op gaat model te hebben gestaan voor de filmheld 'Indiana Jones'. Een freelance schrijver zou een script over hem hebben geschreven, dat via via bij Steven Spielberg terechtkwam en werd verfilmd in 'Raiders of the Lost Ark'. De makers van de film ontkennen echter elk verband tussen Vendyl Jones en de filmpersoonlijkheid Indiana Jones.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden