Indiaas meisje opgevoed door apen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het verhaal heeft een hoog Jungleboek-gehalte: een meisje in India, acht à tien jaar oud, heeft lange tijd tussen de apen geleefd. Naar gisteren bleek, heeft de lokale politie haar een paar maanden geleden gevonden in een sterk verwilderde toestand in een bos. Daar liep het meisje op handen en voeten, zonder kleren aan. Toen agenten haar weghaalden, werden ze door de groep dieren aangevallen.

Het meisje leefde als een soort Mowgli, het mensenkind dat in Rudyard Kiplings 'Jungleboek' door wolven werd opgevoed. Onbekend is hoe lang ze bij de apen gewoond heeft, maar duidelijk is wel dat ze geen enkele taal spreekt. Tegen de agenten die haar uit het bos meenamen, gilde en krijste ze als een aap.

In het ziekenhuis waar de politie haar heenbracht, constateerden artsen dat het meisje ondervoed was. Ze had daarnaast erg lange nagels, uitgegroeid haar en wonden over haar hele lichaam.

Houthakkers in het Katarniaghat-wildreservaat, bij de grens met Nepal, hadden het meisje voor het eerst gespot. Ze waarschuwden direct de politie. Die is inmiddels een zoektocht begonnen naar haar ouders. Agenten lopen een lijst af met namen van vermiste kinderen, in de hoop op een treffer en een blijde hereniging.

De artsen die het meisje begeleiden, zeggen dat het al beter met haar gaat dan in het begin, al is ze nog wel mensenschuw. Ze loopt inmiddels op twee benen en eet met haar handen, terwijl ze haar voedsel aanvankelijk met haar mond van de grond hapte. Hoewel ze zelf niet spreekt, lijkt ze volgens de artsen wel een beetje te begrijpen wat er tegen haar wordt gezegd. Af en toe zou ze zelfs al glimlachen.

De medici proberen het meisje nu eerst in een gezonde toestand te krijgen. Als dat is gelukt willen ze haar overdragen aan de kinderbescherming. Zolang ze niet geïdentificeerd is, zal ze dan in een weeshuis verblijven. Daar moeten gespecialiseerde opvoeders haar langzaam aan de mensenwereld laten wennen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden