Indiaas Hof: seks met minderjarige echtgenote is verkrachting

Arjen van der Ziel, Redactie buitenland

Een man maakt zich schuldig aan verkrachting als hij seks heeft met een meisje onder de achttien jaar, ook als ze zijn echtgenote is. Dat heeft het Constitutioneel Hof in India bepaald. Vrouwenrechtenactivisten prijzen de uitspraak als een belangrijke zege in de strijd tegen kindhuwelijken.

Tot nu toe was het Indiase recht op dit punt onduidelijk. Er gold enerzijds al wel een wettelijke minimumleeftijd van achttien jaar om seks te hebben. Maar anderzijds was er ook een wetsbepaling dat een man wel seks mocht hebben met een meisje van vijftien, als ze zijn echtgenote was. Het Hof heeft deze tweede bepaling nu ongeldig verklaard. “Seksuele gemeenschap van een getrouwde man met zijn minderjarige vrouw onder de achttien jaar is verkrachting”, aldus het Hof.

Activisten hopen dat het arrest van woensdag zal helpen om kindhuwelijken terug te dringen. “Deze uitspraak is een mijlpaal”, aldus Vikram Srivastava van de pressiegroep Independent Thought, die samen met anderen de zaak aanbracht, tegen de BBC. “Dit corrigeert een historisch onrecht tegen meisjes.”

Huwelijken worden in India vaak door ouders gearrangeerd en kindhuwelijken zijn wijdverbreid. De wettelijke minimumleeftijd om te trouwen is weliswaar 18 jaar voor vrouwen en 21 jaar voor mannen. Maar voor de grote moslimminderheid geldt in familiekwesties in beginsel de sharia, het islamitisch recht, waardoor een meisje vanaf de puberteit huwbaar is. Volgens de Indiase rechtspraak komt dit er op neer dat een moslimmeisje vanaf vijftien jaar mag trouwen.

Voor de hindoemeerderheid gelden wel de wettelijke minimumleeftijden, maar ook bij hen komen kindhuwelijken in de praktijk veel voor. Minderjarige partners trouwen dan volgens de hindoegebruiken en registreren hun huwelijk pas officieel als ze meerderjarig zijn. 

Volgens een recent rapport huwt een kwart van de meisjes en een vijfde van de jongens in India onder de minimumleeftijd. Hoewel vrouwenrechtenactivisten enthousiast reageren op het arrest van het Constitutioneel Hof waarschuwen zij ook voor al te groot optimisme. Want het wordt waarschijnlijk lastig om naleving van de uitspraak af te dwingen in een land waar kindhuwelijken zo’n diepgewortelde traditie zijn. Politiemensen hebben nu eenmaal weinig zicht op wat er in slaapkamers gebeurt. En een minderjarig Indaas meisje dat, op instructie van haar ouders, is getrouwd met een oudere man zal vaak niet de moed hebben om tegen die echtgenoot een klacht in te dienen wegens verkrachting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden