Indiaas dorpshoofd strijdt voor betere toekomst voor de meisjes

Sunil Jaglan en zijn dochter. 'Ik kreeg overal negatieve reacties toen ik een meisje had gekregen, terwijl ik juist dolgelukkig was'. Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance GmbH

Dorpshoofd Sunil Jaglan streed met succes tegen de achterstelling van meisjes. Hij mag zijn aanpak nu ook elders toepassen.

"Voor ons kleinkind zal het leven heel anders zijn." Vier generaties vrouwen zitten op het erfje achter hun huis in Bibipur, een dorp drie uur rijden van de Indiase hoofdstad New Delhi. Onder een afdakje ligt een stapel gedroogde koeievlaaien, die als brandstof worden gebruikt, ernaast staat een elektrische wasmachine.

Overgrootmoeder Chander Devi trouwde op haar 15de en kan niet lezen of schrijven. Haar schoondochter Jagwanti en kleindochter Manju Devi gingen tot hun 16de naar school en trouwden ook jong. Maar baby Anshika van twee maanden groeit op in een 'ander soort samenleving', zegt Jagwanti hoopvol. "Zij zal verder leren en een baan buiten het dorp krijgen."

Dorpshoofd

Een paar jaar geleden hadden deze vrouwen niet over een ander soort samenleving durven dromen. Verandering kwam met de 35-jarige Sunil Jaglan, die in 2010 tot dorpshoofd werd gekozen. Jaglan werd in Bibipur geboren, maar studeerde computerwetenschappen in een nabijgelegen stad. Toen in 2012 zijn oudste dochter werd geboren - in 2014 volgde een tweede dochter - realiseerde hij zich: "Dit is niet de wereld waarin ik wil dat mijn dochters opgroeien. Ik kreeg overal negatieve reacties op het feit dat ik een meisje had gekregen, terwijl ik juist dolgelukkig was."

Sindsdien heeft Jaglan het dorp op de kaart gezet met de ene na de andere actie om de positie van meisjes en vrouwen te verbeteren. De door hem bedachte slogan 'Beti bachao' ('Red de meisjes'), wordt inmiddels in heel Noord-India gebruikt. Hij liet traditionele dorpsoudsten uit alle omringende dorpen een eed afleggen tegen meisjesabortus. Dit komt nog zo vaak voor in India, dat bij de laatste volkstelling voor elke 1000 jongens onder de 5 jaar slechts 915 meisjes werden geteld. In de deelstaat Haryana, waarin Bibipur ligt, waren dit zelfs maar 834 meisjes, het laagste aantal van het land.

Meisjesabortus

Jaglan stelde een commissie van vrouwen samen om meisjesabortus tegen te gaan in het dorp, waar de meeste mensen van de landbouw en veeteelt leven. Zwangere vrouwen die al een dochter hebben, worden aangesproken en gewezen op de wet tegen meisjesabortus en ook die tegen het geven van een bruidsschat, één van de redenen waarom meisjes als een last worden gezien.

Deze wetten hangen in grote letters aan de muren van een dorpscentrum, waar regelmatig vergaderingen voor vrouwen worden gehouden. Hier organiseert Jaglan ook talentenjachten voor vrouwen en ceremonies waarbij oudere mannen hun pagri, een oranje tulband, bij jonge vrouwen om het hoofd knopen. Dit wordt traditioneel alleen bij jonge mannen gedaan.

"Zo krijgen mensen langzaamaan het idee dat vrouwen net zoveel waard zijn als mannen", zegt Jaglan. Aan de oorspronkelijke slogan Beti bachao werd Beti padao toegevoegd, 'Onderwijs de meisjes'. Oók voor oudere vrouwen uit het dorp. Sinds enkele maanden krijgen 60-plussers computerles, in hetzelfde gebouw waar onlangs een bibliotheek met duizend boeken voor en over vrouwen werd geopend.

Het succes is meetbaar. In 2012 werden in Bibipur nog 39 meisjes en 59 jongens geboren, maar in alle jaren daarna waren de aantallen in balans. Ook studeert nu een aanzienlijk aantal jonge vrouwen uit het dorp, een aantal zelfs aan prestigieuze universiteiten in de hoofdstad.

Vrouw als dorpshoofd

Nadat Jaglans termijn als dorpshoofd in 2015 afliep, is een vrouw gekozen. Zelf is hij dit jaar door de centrale overheid in dienst genomen om zijn 'Bibipur-model' in nog eens honderd dorpen toe te passen.

Maar niet iedereen steunt de vooruitgang, weet hij. "In 2012 organiseerde ik een grote vergadering van vrouwen uit meerdere dorpen. Toen werden de banden van de bus waarmee we ernaartoe wilden reizen lek geprikt." Dit jaar stuitte Jaglan op verzet vanwege een initiatief om huizen te sieren met naamborden van de dochters die er wonen. "Sommigen denken dat de dochters daarmee eigenaar van het huis worden, en dat dit een slechte zaak is."

Ook zijn niet alle dorpsbewoners ervan overtuigd dat er veel verbeterd is. "Je kunt de denkbeelden van de mensen niet zo snel veranderen", zegt Babli Devi, een hoog opgeleide vrouw die in het dorp een kleuterschool runt. "De meeste mannen vinden nog steeds dat meisjes en vrouwen zoveel mogelijk tussen vier muren moeten blijven. En kijk eens om je heen. Je ziet hier geen vrouwen die ongesluierd over straat gaan. Dat doe ik zelf ook niet, want dan voel ik me onveilig."

"Het is een proces", zegt Jaglan, die Devi rustig aanhoort. "Sommige mensen zullen misschien nooit veranderen. Maar we doen ons best."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden