Weblog

India zoekt hoofdrol bij zonne-energie

India legt in woestijngebieden al grote stukken land vol met zonnepanelen, zoals dit project in de staat Rajastan.Beeld AFP

India lijkt het nieuwe Mekka voor leveranciers van zonne-energie te worden, maar tegelijkertijd ook hun nieuwe Waterloo. Want het land met (bijna) de meeste inwoners ter wereld, wil heel veel zonnepanelen plaatsen, maar gaat ook op de troon van de zon-hoofdrolspeler zitten.

President Modi van India maakte maandag tijdens de klimaatconferentie in Parijs bekend dat India de International Solar Alliance gaat huisvesten. Dit samenwerkingsverband van minstens 120 landen hebben India en Frankrijk in het leven geroepen om zonne-energie voor iedereen in de wereld bereikbaar te maken. Modi roept de wereld op om tot 2030 duizend miljard dollar (950 miljard euro) in zonne-energie te steken.

Fabriek van de wereld
Tot nu toe keek iedereen naar China als het land dat de markt voor zonnepanelen en aanverwante producten beheerst en zou blijven beheersen. China is immers het land met de meeste inwoners, een laag loon en lijdt onder de smog-ellende van met name kolenstook. Dus is China gebaat bij de werkgelegenheid van de zonnemarkt, heeft het zelf goedkope energie hard nodig, kan het de schone zonne-energie ook voor de eigen gezondheid goed gebruiken en kan het door de lage lonen de zonnepanelenfabriek van de wereld zijn.

Voor India gelden echter dezelfde argumenten, al is de bevolking nog, maar wellicht niet lang meer, iets kleiner dan die van China. En India wil historisch gezien één ding zeker niet: afhankelijk zijn van China.

Indiase zon verdringt kolen
India staat nog bekend als de snelste groeier bij kolengestookte centrales. Maar ook dit land heeft het zonlicht gezien. Recent werd een zonnestroomproject van 500 MW (bijna de helft van alles wat we in Nederland aan zonnepanelen hebben) geveild. Het Amerikanse SunEdison mag de zonnepanelen gaan neerzetten omdat het dan stroom zal leveren voor omgerekend 6,7 eurocent per kilowattuur. Voor de goede orde: zonder subsidie!

Dat is goedkoper dan wat India betaalt voor stroom uit geïmporteerde kolen en al bijna net zo goedkoop als stroom uit binnenlandse kolen. Over een paar jaar zal zonne-energie in India hoe dan ook de goedkoopste energievorm zijn, zo voorspellen deskundigen. Dat is natuurlijk nu al het geval in afgelegen gebieden, waar de strijd tussen dieselgeneratoren, peperdure hoogspanningsnetten over grote afstanden of zonne-energie al snel door de laatste wordt gewonnen.

China vs India
Dus is het voor deze opkomende grootmacht zaak die energiebron in eigen land te ontwikkelen. Ook voor de wereld kan dit een heel positief neveneffect krijgen. De twee grootmachten China en India gaan tegen elkaar opboksen bij het ontwikkelen van de goedkoopst mogelijke zonnepanelen. In de eerste plaats om in eigen land goedkope schone energie te krijgen, maar zeker ook om daarmee de wereldmarkt te veroveren. Westerse fabrikanten zullen alles uit de kast moeten halen om daarin een rol te kunnen blijven spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden