India zet WTO-akkoord op losse schroeven

Voedselsubsidie moet mogelijk blijven, anders tekent Delhi niet voor zwaarbevochten handelsovereenkomst

Een boze Indiase regering dreigt haar handtekening te onthouden aan een cruciaal onderdeel van het Bali-akkoord. Met die zwaarbevochten handelsovereenkomst hoopte de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in december nog haar leven te redden.

Nu staat de positie van de WTO als hét platform waar landen hun handelsbelangen afstemmen weer op de tocht, omdat ze het Bali-akkoord in december onder grote druk net iets te slordig heeft afgehecht.

Eind juli moeten alle 160 WTO-leden een klap geven op het protocol dat zorgt voor soepeler handel over de grens. Maar India meldde begin juli in stevige bewoordingen dat de wereld de steun voor dit onderdeel van het Bali-akkoord op haar buik kan schrijven, als er niet snel meer vooruitgang wordt geboekt op een onderwerp dat India belangrijk vindt: voedselsubsidiëring.

'Onder het electoraat in ons land groeit de desillusie, de angst, de boosheid en het gevoel van een déja vu, nu het wéér ziet dat de belangen van ontwikkelingslanden ondergeschikt worden gemaakt aan de macht van de ontwikkelde wereld', aldus India in een verklaring.

Het land koopt een deel van de oogsten van zijn boeren op tegen een gegarandeerde prijs, die boven de marktprijs ligt. Ruim de helft van de Indiase bevolking werkt in de agrarische sector, dus velen profiteren daarvan. Vervolgens verstrekt de overheid de opgekochte voedselvoorraden met subsidie aan de honderden miljoenen armen die India telt.

Op Bali - en in de maanden ervoor op vele andere plekken - liet India luid en duidelijk weten dat er aan die 'voedselveiligheidpolitiek' niet te tornen viel. Andere opkomende landen met vergelijkbaar beleid schaarden zich daarachter. De VS en Canada, maar ook Thailand en Pakistan, drongen aan op een einde van de voedselsubsidies. Zij vinden dat die hun boeren benadelen.

Lang leek het Bali-compromis erop uit te draaien dat de bestaande situatie nog vier jaar zou worden gedoogd. Maar in het uiteindelijke akkoord is die concrete termijn verdwenen: de huidige situatie blijft bestaan tot er een definitieve oplossing is gevonden, staat er.

India was 'meer dan blij', zei handelsminister Sharma in december op Bali. "Het is een mooie dag." Maar sinds mei heeft India een nieuwe regering, die het enthousiasme van de vorige niet deelt. Ze is juist niet tevreden met de vage formulering die een regeling op de lange baan lijkt te schuiven. Ze wil een deal die de voedselsubsidies veiligstelt. Dus moet de WTO net zoveel haast maken met een definitief voedselakkoord als de organisatie doet met het handelsfacilitatie-akkoord, dat de export versoepelt en eind juli van kracht moet worden. Handelsfacilitatie ziet India als een Amerikaans en Europees verlangen.

Het Bali-akkoord is de eerste echte daad die de Wereldhandelsorganisatie heeft gesteld sinds ze in 1995 werd opgericht. Als dat een half jaar na dato sneuvelt, wordt het nut van de WTO wederom onderwerp van discussie. WTO-voorman Roberto Azevedo waarschuwde eerder: "Alles waaraan we samen hebben gewerkt en wat we hebben bereikt op Bali, kan mogelijkerwijs verloren gaan."

Vorige week presenteerde de regering van premier Narendra Modi, sinds mei in India aan de macht, haar eerste begroting. De regering wil de economische groei, nu rond de 5 procent, in de komende jaren opstuwen naar 7 tot 8 procent door investeringen aan te trekken. Zelf geeft ze 8 procent meer uit; dat klinkt forser dan het is, omdat de inflatie in India rond de 5,5 procent ligt. De regering hoopt 10,5 miljard dollar binnen te halen met de verkoop van staatseigendommen. Analisten betwijfelen of het Modi en de zijnen met dit programma lukt om het begrotingstekort dit jaar te beperken tot de 4,1 procent die ze zegt na te streven.

Doel: 7 procent groei

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden