India weigert hindoes de Taj Mahal te gunnen

Hindoefundamentalisten in India hebben een nieuw object van aanstoot gevonden: de Taj Mahal. Dat bouwkundig meesterwerk, hoogtepunt uit de islamitische Moghul-architectuur, is volgens een aantal van hen eigenlijk hindoeïstisch. Maar zij krijgen nul op het rekest bij de Indiase regering.

De minister van cultuur, Mahesh Sharma, verklaarde deze week dat er geen bewijs is dat de Taj Mahal oorspronkelijk een hindoetempel was. Daarmee smoorde hij de bedoelingen van zes advocaten die eerder dit jaar een zaak indienden waarin ze precies dat betoogden: het witmarmeren mausoleum uit de zeventiende eeuw - door de Moghul-keizer Shah Jahan gebouwd voor zijn gestorven vrouw Mumtaz Mahal - zou eigenlijk een heiligdom voor de hindoegod Shiva zijn en moslims zouden er niet meer mogen bidden.

Dat Sharma zo expliciet afstand neemt van de advocaten, is niet geheel vanzelfsprekend. Zelf is hij, net als de Indiase premier Narendra Modi, afkomstig uit de radicale hindoepartij BJP. Toen Modi vorig jaar aantrad als premier, vreesden sommige groepen in India, bijvoorbeeld moslims, dat fundamentalistisch gedachtengoed meer in de samenleving getolereerd zou worden. Het was ook een politicus uit de BJP die de Taj Mahal-kwestie vorig jaar december op de agenda zette.

Mogelijk vreest Sharma dat de claims een eigen leven kunnen gaan leiden, met alle gevolgen van dien. In India speelde in de jaren negentig een gelijksoortige zaak, toen in de noordelijke stad Ayodhya een eeuwenoude moskee door een woedende menigte van tienduizenden opgejutte hindoe's werd verwoest omdat op dezelfde plek eerder een hindoetempel zou hebben gestaan. De geweldsgolf die daarna door het land raasde kostte duizenden levens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden