India vreest nieuwe golf religieus geweld

NEW DELHI - In India dreigt na het recente bloedvergieten in de deelstaat Gujarat een nieuwe religieuze geweldsuitbarsting tussen hindoes en moslims. Hindoeleiders hebben aangekondigd een verbod van het Indiase hooggerechtshof te zullen negeren om morgen een gebedsbijeenkomst te houden op de betwiste heilige plaats in Ayodhya, waar hindoes in 1992 een moskee vernielden.

Ramchandra Das, leider van de beweging die plannen heeft om op de ruïnes een hindoetempel te bouwen, zei gisteren dat de bijeenkomst met duizenden gelovigen ,,op vreedzame wijze doorgaat. Maar als ze worden aangevallen, zal de reactie zijn als in Gujarat na het Godhra-incident'', verklaarde Das. Hij refereerde aan het in brand steken in de stad Godhra van een trein met hindoe-activisten die terugkeerden uit Ayodhya. Daarbij vielen eind februari 57 doden. Moslims waren de vermoedelijke daders, en de dagen erna kwamen bij bloedige wraakacties zeker 660 moslims om het leven.

Ook de radicale hindoepartij VHP in Ayodhya vindt dat een 'symbolische ceremonie' moet doorgaan, in weerwil van het verbod van het hof. De spanning in Ayodhya is enorm opgelopen, ook door berichten dat duizenden hindoes op weg zijn naar de stad. Zeker achtduizend agenten en militairen hebben Ayodhya afgesloten van de buitenwereld. Waterkanonnen staan klaar, het mobiele-telefoonverkeer is platgelegd. De meeste inwoners van de moslimwijk zijn gevlucht, behalve de mannen die de huizen bewaken. Winkels zijn gesloten.

In 1992 kwamen in Ayodhya ruim 3000 mensen om het leven in religieus geweld nadat hindoes de 16de-eeuwse moskee met de grond gelijk hadden gemaakt, op de omstreden plek die ook hindoes als heilig beschouwen. Het hooggerechtshof verbood in 1994 religieuze en bouwactiviteiten bij de resten van de moskee, en zei gisteren geen reden te zien daarvan af te wijken.

Ook de regeringscoalitie van premier Vajpayee staat onder druk door de zaak. Vajpayees partij, de BJP, heeft nauwe banden met de VHP, maar verschillende coalitiepartners zijn tegen enige religieuze uiting op de omstreden plek in Ayodhya, omdat dat alleen maar tot nieuw geweld zal leiden.

Er kwam dan ook onmiddellijk kritiek op het feit dat de autoriteiten in de rechtszaak bij het hof aanvankelijk pleitten voor het toelaten van een symbolische plechtigheid.

De Wereldhindoeraad beschouwt de uitspraak van het hof als een klap in het gezicht van India's dominante religie. ,,Wij aanvaarden de beslissing, maar moeten spijtig genoeg concluderen dat hindoes voor de eerste keer in het onafhankelijke India hun fundamentele recht op verering is ontzegd -iets dat niet eens door de Britse overheersers en hun rechtbanken is gedaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden