India verwerpt kritiek op arbeidsomstandigheden

Twee Nederlandse organisaties en een Indiase minister betichten elkaar van verspreiding van onjuiste informatie over arbeidsomstandigheden.

De stichting Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep hebben gisteren met verbazing gereageerd op uitspraken van de Indiase minister van economische zaken over arbeidsomstandigheden in India.

Minister Kamal Nath uitte zijn ongenoegen over beschuldigingen die beide organisaties hebben geuit. De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) stelden vorig jaar de arbeidsomstandigheden in het Indiase kledingbedrijf FFI in Bangalore aan de kaak. Daarnaast bekritiseerde de LIW onlangs in een rapport de kinderarbeid in de katoenindustrie in India.

Volgens minister Nath zijn die beschuldigingen volstrekt ongefundeerd. Hij zei dat tijdens een gesprek met zijn Nederlandse ambtgenoot Maria van der Hoeven, in de marge van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India. „Deze rapporten creëren een beeld van India dat niet correct is en de geloofwaardigheid van onze regering aantast”, zei Nath tegen de Indiase krant The Economic Times. „Onze industrieën zijn onderworpen aan wetten en de Indiase arbeidswetten zijn vrij goed”.

In een gezamenlijk persbericht ontkennen SKK en LIW ten stelligste onjuiste informatie te hebben verspreid over de arbeidsomstandigheden bij het kledingbedrijf FFI, dat inmiddels een rechtszaak is begonnen tegen beide organisaties wegens smaad. „In de twee jaar dat de zaak nu loopt, is nooit aangetoond, noch door FFI, noch door een rechtbank, dat er feitelijke onjuistheden in onze rapportage voorkomen”, schrijven zij. De organisaties stellen verder nooit te hebben beweerd dat er sprake is van kinderarbeid bij FFI.

Hangende de rechtszaak, die juli 2006 begon en nog steeds niet inhoudelijk is behandeld, hebben drie lokale arbeidsrechtenorganisaties van de rechter in Bangalore een spreekverbod gekregen. Zeer kwalijk, zegt Christa de Bruin van SKK. „Als deze zaak in het voordeel van FFI wordt beslist, wat ik niet verwacht, bestaat de kans dat ook andere bedrijven lokale belangenorganisaties zo monddood zullen proberen te maken.”

De twee Nederlandse organisaties hebben de Nederlandse overheid opgeroepen de kwestie zo snel mogelijk op te nemen met de Indiase autoriteiten. Minister Nath zei tegen The Economic Times dat India actie onderneemt nadat de rechter uitspraak heeft gedaan. Wel heeft hij de ’valse’ rapportages aangekaart bij de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden