Vijf vragen

India stemt. Waarover gaat 's werelds grootste verkiezing?

Een stembureau in de noordoostelijke staat Tripura, maandagochtend. Beeld ap

In India zijn maandag de parlementsverkiezingen begonnen, een complexe operatie die zes weken duurt. Hoe gaat het stemmen in zijn werk en wat staat er op het spel?

Waarom duurt het zo lang?
India gebruikt stemcomputers, maar ondanks het technisch vernuft blijft de verkiezing een project van ongekende omvang. Het land telt maar liefst 814 miljoen stemgerechtigden. Ter vergelijking: dat is meer dan het aantal stemgerechtigden in Europa én de Verenigde Staten. De komende weken gaan er meer mensen naar de stembus dan in de afgelopen zes Amerikaanse presidentsverkiezingen bij elkaar.

De stemming vindt plaats in negen fases, verspreid over 930 duizend stembureaus. Voor ongeletterden zijn er iconen: zij hoeven niet te kiezen voor de naam van een kandidaat, maar kunnen klikken op het logo van de partij naar keuze.

Na 16 mei moet duidelijk worden welke partijen recht hebben op de 543 zetels in het Lagerhuis, de Indiase Tweede Kamer. Daarna moet de grootste partij op zoek naar een regeringspartner, tenzij de winnaar op eigen kracht een parlementaire meerderheid haalt.

Is er een grote kanshebber?
Ja. Het lijkt erop dat de grootste oppositiepartij Bharatiya Janata in het Lagerhuis de meeste zetels krijgt. Kandidaat Narenda Modi, die bij zo'n overwinning premier wordt, zet in op economische ontwikkeling en goed bestuur. Daardoor is hij populair in het bedrijfsleven, al heeft de groeiende stedelijke middenklasse hem ook erg hoog zitten.

Modi's aanhangers zien hem als de tegenpool van de huidige premier, Manmoham Singh. Hem wordt nogal eens verweten dat hij slap regeert. Modi stond jarenlang aan het hoofd van de deelstaat Gujarat. Daar toonde hij zich een sterk leider.

De keerzijde van die medaille is dat hij soms wel erg autoritair uit de hoek komt. Verder heeft hij banden met rechtse nationalistische hindoe-organisaties en deed hij volgens critici in 2002 weinig om anti-moslimrellen te stoppen. Daarbij kwamen 1000 mensen om het leven.

Beeld reuters
Beeld ap

Dus Modi wordt premier?
Dat is nog maar de vraag. In opiniepeilingen scoort Modi telkens aanzienlijk hoger dan zijn belangrijkste tegenstrever, Rahul Gandhi. Maar wees niet verbaasd als de vicepresident van de Congrespartij (die sinds 2004 aan de macht is) tegen de voorspellingen in opnieuw een verkiezingszege boekt. Indiase uitslagen wijken soms sterk af van de peilingen.

Verder lijkt ook anti-corruptiepartij Aam Aadmi af te stevenen op winst. Geen van de partijen is op zichzelf sterk genoeg om een regering te vormen, dus ze vormen allemaal een soort lijstverbinding met kleinere regionale partijen.

Wat belooft Modi's partij?
Maar liefst 65 procent van de Indiërs is jonger dan 35 jaar en is opgegroeid met onstuimige economische groei. De laatste jaren ging het economisch iets minder. Het lijkt erop dat veel jonge kiezers willen dat de landelijke politiek weer inzet op economische voorspoed.

Modi's partij heeft dat punt ook hoog op de agenda. Niet geheel ten onrechte, want in Gujarat wist Modi de economie ook te stimuleren. Verder wil de partij de jeugdwerkeloosheid aanpakken en de infrastructuur sterk verbeteren.

Wat wil de oppositie?
De Congrespartij profileert zich als hoeder van de armen. Ze belooft gezondheidszorg voor iedereen en wil het sociaal vangnet uitbreiden. Ook belangrijk: betere pensioenen en meer uitkeringen voor zieken. De politieke verdeeldheid is dus in zekere zin ook een cultuur- en generatiekloof.

Verder moet ze bewijzen dat ze niet zo corrupt is als Modi en Aam Aadmi beweren. De regeringspartij heeft de schijn tegen, want een aantal bekende politici en prominenten werd de afgelopen jaren beschuldigd van of veroordeeld voor vriendjespolitiek.

Narendra Modi van de Bharatiya Janata Partij. Hij is de grote kanshebber voor het premierschap. Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden