India snakt naar schoon drinkwater

India heeft een sterk groeiende behoefte aan waterzuivering en riolering. Nederlandse bedrijven zien veel mogelijkheden om aan de slag te gaan, maar dat kost veel moeite.

Van de 285 miljoen Indiase stadsbewoners heeft de meerderheid geen eigen watervoorziening en bijna de helft geen riolering. En de gemeenten kunnen de problemen niet aan, zei professor Sneha Palnitkar van het Instituut voor lokaal bestuur in Mumbai, gisteren tijdens een seminar over Indiaas-Nederlandse samenwerking in de watersector.

Dr. V. Moharir, verbonden aan de stichting die de bijeenkomst organiseerde, vreest dat de dreigende watercrisis in India de economische groei zal beperken. De regering streeft ernaar dat alle inwoners in 2009 over schoon drinkwater kunnen beschikken. Maar op veel plaatsen is het grondwater ver gezakt, de rivieren worden vervuild en het verbruik stijgt door de groeiende welvaart. Het dagelijks gebruik varieert van twaalf liter per persoon in de sloppenwijken, ongeveer een tiende van wat Nederlanders verbruiken, tot honderden liters door de rijken.

Regenval is er voldoende, maar 80 procent spoelt direct weg. Het opvangen en opslaan van regenwater zou dus al een grote verbetering zijn. Waterzuivering is ook een essentieel onderdeel van de oplossing. Niet alleen voor huishoudens, maar ook voor de industrie. In de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu gebeurt dat ook, en met succes. Dankzij publiek-private samenwerking is daar onlangs een van de grootste waterzuiveringsinstallaties ter wereld in gebruik genomen. Die zorgt ervoor dat de vele textielbedrijven hun water kunnen hergebruiken.

Maar de Tamilnadu Water Investment Company is uniek in India, bevestigt directeur Sameer Vyas. Andere deelstaten zijn nog lang niet zo ver. Vaak ruziën zij over de verdeling van water uit rivieren.

De Nederlandse expertise in het omgaan met water zou in India goed van pas komen, aldus Jeroen van der Sommen, van het Netherlands Water Partnership. En er zijn Nederlandse bedrijven en organisaties actief, zoals Norit, bekend van de zwarte pilletjes tegen diarree. Het bedrijf levert geavanceerde waterzuivering, met gebruik van membranen, verfijnde filters. Zo kan ook zeewater van zout ontdaan worden. Die techniek verkoopt Norit al in de Arabische golfstaten.

In India doet Norit vooral zaken met het bedrijfsleven, aldus technologiemanager Harry Futselaar. De overheid, die verantwoordelijk is voor het drinkwater, is een lastiger partner. „Er zijn veel kansen, maar er moet ook nog veel veranderen.” Adviesbureau DHV heeft ook ervaringen met een stroperige overheid, aldus Bob Bakker, directeur Aziatische projecten. „Ik zeg het maar diplomatiek: India is nu eenmaal de grootste democratie ter wereld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden