India: Seks met een minderjarige bruid is verkrachting

Beeld ANP XTRA

De hoogste rechter van India heeft alle seks met meisjes onder de achttien illegaal verklaard - ook binnen een huwelijk.

Een man maakt zich schuldig aan verkrachting als hij seks heeft met een meisje onder de achttien jaar, ook als ze zijn echtgenote is. Dat heeft het Constitutioneel Hof in India bepaald. Voorvechters van vrouwenrechten zien de uitspraak als een belangrijke overwinning in de strijd tegen kindhuwelijken.

Tot nu toe was het Indiase recht op dit punt onduidelijk. Er gold enerzijds al wel een wettelijke minimumleeftijd van achttien jaar voor het hebben van seks. Anderzijds was er ook een wetsbepaling waarin stond dat een man seks mocht hebben met een meisje van vijftien, als ze zijn echtgenote was. Het Hof heeft deze tweede bepaling ongeldig verklaard. "Seksuele gemeenschap van een getrouwde man met zijn minderjarige vrouw onder de achttien jaar is verkrachting", stelt het Hof.

Mijlpaal

Activisten hopen dat het arrest van dinsdag zal helpen om kindhuwelijken terug te dringen. "Deze uitspraak is een mijlpaal", aldus Vikram Srivastava van de pressiegroep Independent Thought, die samen met anderen de zaak aanbracht, tegen de BBC. "Dit corrigeert een historisch onrecht ten opzichte van meisjes."

Huwelijken worden in India vaak door ouders gearrangeerd en kindhuwelijken zijn wijdverbreid. De wettelijke minimumleeftijd om te trouwen is weliswaar 18 jaar voor vrouwen en 21 jaar voor mannen, maar voor de grote moslimminderheid geldt in familiekwesties in beginsel de sharia, het islamitisch recht, waardoor meisjes vanaf de puberteit huwbaar zijn. Volgens de Indiase rechtspraak komt dit er op neer dat een moslimmeisje vanaf vijftien jaar mag trouwen.

Voor de hindoemeerderheid gelden wel de wettelijke minimumleeftijden, maar ook in die gemeenschap komen kindhuwelijken in de praktijk veel voor. Minderjarige partners trouwen dan volgens de hindoegebruiken en registreren hun huwelijk pas officieel als ze meerderjarig zijn.

Diepgewortelde traditie 

Volgens een recent rapport huwt een kwart van de meisjes en een vijfde van de jongens in India onder de minimumleeftijd. Hoewel activisten enthousiast reageren op het arrest van het Constitutioneel Hof, waarschuwen zij ook voor een al te groot optimisme. Want het wordt waarschijnlijk lastig om naleving van de uitspraak af te dwingen in een land waar kindhuwelijken zo'n diepgewortelde traditie zijn.

De politie heeft nu eenmaal weinig zicht op wat er in de slaapkamer gebeurt. En een minderjarig Indaas meisje dat door haar ouders is uitgehuwelijkt aan een oudere man, zal in veel gevallen niet de moed hebben om tegen deze echtgenoot een klacht in te dienen wegens verkrachting.

Lees ook: 

Hooggerechtshof India verwerpt 'supersnelle scheiding' voor moslims

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden