India maakt zijn eigen ’iPads’

(EPA)

Als het aan de Indiase minister van arbeid ligt, hebben binnen afzienbare tijd de meeste scholieren en studenten in zijn land een laptop. Gisteren werd bekend dat begin 2011 in India zeer goedkope laptops van de banden rollen die slechts 27 euro kosten. Voorlopig zijn ze alleen voor het onderwijs beschikbaar.

De computer is ontwikkeld door Indiase technologie-instituten en ziet er uit als een ’tablet pc’, zoals de iPad. Het apparaat heeft een aanraakscherm en wordt uitgerust met een zonnepaneel om de batterij op te kunnen laden. Op veel plekken in India is nog geen elektriciteit. Alleen essentiële programma’s worden er op geïnstalleerd zoals het tekstverwerkings- en rekenprogramma OpenOffice, een multimediaspeler en een internetbrowser. Of de jongeren er ook spelletjes op kunnen spelen, is nog onduidelijk.

Vijf jaar geleden bracht de Amerikaanse organisatie One laptop per child voor kinderen in ontwikkelingslanden de ’100 dollar-pc’ op de markt. Deze goedkope computer (78 euro) was bedoeld om ieder kind op de wereld toegang tot modern onderwijs te geven. De computers werden alleen aan overheden verkocht die ze aan kinderen en scholen konden toewijzen. India koos er toen voor om niet aan het project mee te doen, omdat het te duur was. Er moest eerst nog geld worden besteed aan basisvoorzieningen in het onderwijs, zoals schoolgebouwen.

Ook nu is het de vraag of laptops in India de hoogste prioriteit moeten hebben. Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep (een Nederlandse organisatie die zich inzet voor kansarmen in India) is sceptisch. „Het is een mooi initiatief, maar jongeren moeten er wel mee om leren gaan”, waarschuwt hij. „Mensen uit de midden- en hogere klasse sturen hun kinderen steeds meer naar de duurdere privéscholen, terwijl het openbaar onderwijs matig functioneert en het bestuur slecht is georganiseerd. Onderwijzers komen vaak niet opdagen, er zijn nauwelijks leermiddelen en klassen bestaan soms uit meer dan honderd leerlingen. Leg dan maar eens uit hoe zo’n laptop werkt.”

India spant zich al enkele jaren in om zo veel mogelijk mensen van moderne technologieën te laten profiteren. In 2008 lanceerde het Indiase autobedrijf Tata Motors de Tata Nano, een auto die slechts 1500 euro kost.

(AP) Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden