India kwaad over massale aanranding

geweld | India probeert de daders te achterhalen van mogelijk grootscheepse aanrandingen tijdens Oud en Nieuw in Bangalore.

De Indiase politie onderzoekt vermoedelijke massale aanranding van vrouwen bij een oud-en-nieuwviering in de zuidelijke stad Bangalore. Volgens ooggetuigen werden de vrouwen aangerand toen duizenden mensen zaterdagavond feestvierden op straat in de centrale zakenwijk van de stad.


De politie roept slachtoffers en getuigen op zich te melden en bestudeert beelden van bewakingscamera's om daders te identificeren. "Zodra we bewijs hebben, zullen we geen minuut aarzelen om tot strafrechtelijke actie over te gaan", verzekerde politiecommissaris Praveen Sood tegenover de BBC.


Volgens ooggetuigen vond het seksueel geweld plaats in een menigte van zo'n tienduizend feestvierders die zich op Oudejaarsavond had verzameld rond een kruispunt van twee hoofdstraten in het zakendistrict. "Ik zag vrouwen die bij vrouwelijke politieagenten klaagden dat ze waren gemolesteerd", aldus persfotograaf Anantha Subramanyam van de lokale krant Bangalore Mirror. "De politie vroeg hen de mannen aan te wijzen, maar dat konden ze niet. Het was de waanzin van de menigte. Ik zag een meisje dat omringd was door mannen en dat huilde."


De vermoedelijke aanrandingen doen denken aan soortgelijke incidenten vorig jaar in de Duitse stad Keulen. Ze veroorzaken ophef in India, ook omdat Bangalore geldt als een betrekkelijk welvarende en veilige stad. De stad is het computer- en softwarecentrum van India en telt veel relatief hoog opgeleide inwoners.


Deelstaatminister G. Parameshwara gooide bovendien olie op het vuur door te stellen dat de problemen worden veroorzaakt doordat jonge vrouwen in India westerse manieren overnemen. "Ze proberen westerlingen te kopiëren, niet alleen in denkwijze, maar ook in kleding", zei de minister tegen persbureau ANI. "Dus ontstaan relletjes en worden sommige meisjes lastig gevallen. Zulke dingen gebeuren."


Die ogenschijnlijke vergoeilijking van de gebeurtenissen kwam de deelstaatbestuurder op felle kritiek van vrouwenrechtenactivisten te staan. Onderminister Kiren Rijiju van binnenlandse zaken noemde de uitspraken 'onverantwoordelijk.' "We kunnen deze schandelijke massale aanranding niet ongestraft laten", twitterde de minister.


De ophef illustreert de ambivalente positie van vrouwen in India. Enerzijds kent het hindoeïsme tal van vrouwelijke goden, die volop worden aanbeden. En India heeft met Indira Gandhi ook al een vrouwelijke premier gehad. Anderzijds zijn vrouwen achtergesteld in onderwijs, zorg en op de arbeidsmarkt. Ze worden door veel Indiërs gezien als ondergeschikt aan de man en van weinig waarde.


Door gebruik van sekse-bepalende technieken bij zwangerschappen en abortus van meisjesfoetussen zijn er in India ook meer mannen dan vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden