India is vrouwvijandige politie beu

Hoofdbureau New Delhi belegerd uit protest tegen optreden in verkrachtingszaak 5-jarig meisje

NEW DELHI - Het optreden van de Indiase politie bij verkrachtingszaken, beter gezegd: het gebrek daaraan, leidt opnieuw tot felle protesten in hoofdstad New Delhi. Al dagen eisen burgers en politieke groeperingen gerechtigheid. Aanleiding is de verkrachting van een 5-jarig meisje. In feite zijn de protesten ook een vervolg op eerdere woede over verkrachtingen in het land en de vrouwonvriendelijke houding van de politie.

Zaterdag en gisteren belegerden betogers het hoofdbureau van politie in New Delhi. Ook trokken honderden, meest vrouwelijke demonstranten op naar de residentie van premier Manmohan Singh en die van Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij, de grootste van het land. Singh benadrukte dat de veiligheid van vrouwen een kwestie is die iedereen aangaat: "Grotere gevoeligheid in de omgang met dit probleem is geboden".

Het verkrachte 5-jarige meisje werd vorige week met ernstig lichamelijk letsel in een ziekenhuis in New Delhi opgenomen. De verdachte, een 22-jarige buurman, hield het slachtoffer vier dagen vast in een appartement in het gebouw waar ook de familie van het meisje woont. Nadat de ouders op maandag aangifte hadden gedaan van vermissing zou de politie geen noemenswaardige actie hebben ondernomen. Na de bevrijding van het meisje - buren hoorden haar huilen en tipten de politie - zouden agenten de ouders 2000 roepie (28 euro) hebben geboden om de zaak stil te houden.

Vorig jaar december barstte in heel India al volkswoede los na de brute groepsverkrachting van een 23-jarige studente. Nadat het slachtoffer eind december aan haar verwondingen overleed, nam de roep om maatregelen toe. Resultaat: in januari werd in allerijl een aantal snelrechtbanken in het leven geroepen, bedoeld om seksueel geweld tegen vrouwen sneller en adequater te berechten. En in maart nam het Indiase parlement een nieuwe anti-verkrachtingswet aan, die onder meer voorziet in strengere straffen.

De dubieuze rol van de politie in de verkrachtingszaak van het 5-jarige meisje toont aan dat het verbeteren van wetgeving geen effect sorteert als autoriteiten falen in de toepassing ervan. Dit inzicht lijkt nu doorgedrongen in brede lagen van de bevolking en vormt de motor voor het huidige protest.

Sinds enkele dagen worden in India verhitte debatten gevoerd over hervorming van het politieapparaat, dat te boek staat als corrupt en zeer vrouwvijandig.

Ved Marwah, ex-hoofdcommissaris van de politie in New Delhi en een van India's 'top cops', liet zich in een praatprogramma ontvallen dat zijn ex-collega's wel wat serieuzer hadden mogen optreden in deze nieuwe zaak.

Ook 4-jarige verkracht
Gisteren werd India opgeschrikt door opnieuw een geval van kindermolest. Het slachtoffer, een meisje van ongeveer vier uit de Indiase deelstaat Madhya Pradesh, is woensdag verkracht door een 35-jarige man. Ze werd een dag later gevonden in de buurt van een crematieplaats. Ze ligt in een ziekenhuis in Nagpur. Volgens de artsen is haar toestand kritiek. De vermoedelijke dader is inmiddels aangehouden.

De 22-jarige verdachte van de verkrachting in New Delhi is zaterdag opgepakt. Gisteren gaf de man tijdens een verhoor te kennen dat hij een medeplichtige zou hebben. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden