Indexeren pensioenen raakt verder uit zicht

De pensioenfondsen hadden het al aangekondigd: de dekkingsgraden zullen dalen en herstel van koopkracht zal verder uit zicht raken. De bange vermoedens kloppen, blijkt uit de resultaten die de grote pensioenfondsen vandaag presenteren.

Om voldoende geld in kas te hebben, moeten de fondsen een dekkingsgraad hebben van 105 procent. Het ABP zit in het derde kwartaal dit jaar op 99,7 procent, zorgfonds PFZW op 99 procent, metaalfonds PME op 99 procent en het bouwfonds BPF op 112,3. Zorgelijk is dat de trend voor alle fondsen naar beneden wijst.

Het gevolg van de dalende dekkingsgraden is dat het steeds langer duurt voordat de pensioenen kunnen meestijgen met de inflatie. Zonder die stijging verliezen gepensioneerden elk jaar aan koopkracht. Dat loopt bij sommige pensioenfondsen al op tot 10 procent aan koopkrachtverlies over de afgelopen zeven jaar. Het zijn niet alleen de gepensioneerden die hier last van hebben. Uitblijven van indexatie werkt ook door in de pensioenen van werknemers die nog actief zijn.

De reden voor de dalende dekkingsgraden is de lage rente. Deze zomer verlaagde De Nederlandsche Bank de zogeheten rekenrente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen. Hoe lager de rente, hoe meer reserves een pensioenfonds moet aanhouden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden