Inderdaad, de Joden hebben niks geleerd van de Holocaust

Bij Israëlische bombardementen op Gaza zijn sinds begin juli volgens VN-cijfers naar schatting 2030 Palestijnen omgekomen, van wie zo'n 1440 burgers. Beeld reuters
Bij Israëlische bombardementen op Gaza zijn sinds begin juli volgens VN-cijfers naar schatting 2030 Palestijnen omgekomen, van wie zo'n 1440 burgers.Beeld reuters

Het bericht haalde vorige week alle kranten - hier en in het buitenland. Waarna de blogs en de sociale media er dagenlang geen genoeg van konden krijgen.

Wat wil het geval? De 91-jarige Haagse oud-advocaat Henk Zanoli had op 11 augustus de Jad Vasjem-medaille geretourneerd die hij drie jaar geleden ontving van de Israëlische ambassadeur. Dit eerbetoon krijgen de (schaarse) niet-Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven waagden om Joden te redden uit handen van de nazi's.

De moeder van Henk Zanoli was zo'n Rechtvaardige onder de Volkeren. In 1943 nam ze, met hulp van haar zoon, de toen 11-jarige Elchanan Pinto in huis. Die daad was des te heldhaftiger omdat haar echtgenoot als verzetsman door de Duitsers was opgepakt - waardoor het gezin extra gevaar liep. Elchanan Pinto overleefde de onderduik en emigreerde na de oorlog, als zoveel Joodse weeskinderen, naar de jonge staat Israël.

De directe aanleiding voor het terugsturen van de onderscheiding was de tragedie die Henk Zanoli vorige maand zelf had getroffen. Op 20 juli vonden zes van zijn aangetrouwde Palestijnse familieleden de dood in een bombardement op hun huis te Gaza.

In het licht van wat zijn familie destijds had doorstaan, zo schreef de oud-advocaat in een begeleidende brief aan de ambassadeur, was het 'extra schrijnend en tragisch' dat de huidige generatie opnieuw te maken kreeg met moordpartijen, nu 'uitgevoerd door de staat Israël'.

In NRC Handelsblad lichtte hij desgevraagd toe: "Het gedrag van Israël in de strijd tegen de Palestijnen in Gaza valt niet te rijmen met wat mijn moeder en ik in de oorlog hebben gedaan." En: "Wij hebben deze jongen opgevangen, maar Israël heeft onze familie uitgemoord." In de Volkskrant: "De kans is aanwezig dat hij daar in het leger is gegaan. En dat hij braaf heeft meegedaan met het neerschieten van Palestijnen. Daar probeer ik zo min mogelijk over na te denken."

Natuurlijk, het is hartverscheurend om je naasten bij zo'n gruwelijk bombardement te verliezen. En natuurlijk heb je dan alle reden om Israëls optreden krachtig te veroordelen.

Maar het verband dat de 91-jarige legt tussen zijn gedode familieleden te Gaza en het feit dat zijn moeder toentertijd een Joods jongetje uit handen van de nazi's wist te houden - het ontgaat mij ten enenmale. Hoezo zou dat de zes doden van nu 'extra schrijnend en tragisch' maken? Niet met elkaar 'te rijmen' zijn?

Daarachter schemert een redenering die zich als volgt laat samenvatten: omdat de Joden zelf in de Tweede Wereldoorlog zo lelijk te pakken zijn genomen, dienen zij zich nu als heiligen te gedragen. Of zoals een reageerder deze week schreef op de site van het Britse blad The Economist: "Echt, sommige Joden hebben niks geleerd van wat ze geleden hebben onder de nazi's."

Alsof, merkte de Duits-Joodse publicist Henryk Broder ooit fijntjes op, de concentratiekampen bedoeld waren als morele heropvoedingskampen.

De Brits-Joodse schrijver Howard Jacobson analyseerde de logica al even scherp. Israël-critici die dit argument aanvoeren, zei hij vorig jaar in een interview met het dagblad Haaretz, beweren eigenlijk dat de Holocaust Joden tot 'betere mensen' had moeten maken. "Well guess what, we're not."

Inderdaad. Joden zijn geen betere mensen. Ook geen slechtere trouwens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden