Incidenten schaden imago van politie Amsterdam

Bij de Amsterdamse politie is geen sprake van 'corruptie in algemene zin'. Maar ook niet van eerherstel.

De Amsterdamse hoofdcommissaris, B. Welten, gaat er vanuit dat het persbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over het onderzoek naar corruptie bij zijn korps een 'eerherstel' inhoudt.

De AIVD concludeert dat na twee geheime onderzoeken niet kan worden vastgesteld dat er in de zaak rond Mink K. corrumperende contacten een rol hebben gespeeld. En daaruit destilleert korpschef Welten dat 'corruptie in algemene zin naar het rijk der fabelen kan worden verwezen'.

Nu is corruptie een fenomeen dat zich zelden 'algemeen' aandient, althans niet in westerse politiekorpsen. Corrumperende contacten zijn vaak specifiek en van belang voor individuen of de criminele organisaties die zij leiden. Dat wil niet zeggen dat vaste contacten tussen politie en onderwereld, hoe gering in aantal ook, niet schadelijk zijn. Zij schaden politieonderzoek en rechtsgang, maar meer nog heeft het uitkomen van zulke contacten een desastreus effect op het imago van de politie en daarmee op het vertrouwen in de rechtsstaat.

Welten uitte zijn tevredenheid over het 'eerherstel' in de week waarin bekend werd dat een oud-medewerker van zijn korps en een Amsterdamse rechercheur die tot de Nationale Recherche was opgeklommen, zijn opgepakt omdat zij voor geld geheime informatie zouden hebben doorgegeven aan de Hells Angels, tegen wie een justitieel onderzoek loopt.

Door deze corrupte rechercheurs waren de Hells Angels op de hoogte van de grote politie-inval op 17 oktober 2005, waarbij 45 leden werden aangehouden.

Hoe funest deze contacten zijn voor het onderzoek en de rechtszaak tegen de Angels, is onbekend. Wel is duidelijk dat zij de naam van de Amsterdamse politie hebben beschadigd, ook al ging het maar over twee 'platte' politieagenten.

Het bericht van de arrestatie van de rechercheurs voedt ook de vermoedens die buitenlandse korpsen hebben over de Amsterdamse politie. De Canadese Hells Angels-deskundige William Marsden onthulde enkele maanden geleden in Trouw dat diverse buitenlandse politieorganisaties de indruk hadden dat Nederlandse rechercheurs onder één hoedje speelden met leden van de motorclub, omdat zij zo laks waren in hun aanpak.

Pas na internationale druk kwam de Amsterdamse politie in beweging, was de indruk. Hun beeld lijkt door de arrestatie van de twee lekkende rechercheurs alleen maar versterkt te worden. Ondanks het feit dat er van 'corruptie in algemene zin' geen sprake is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden