Inchecken in het OV met je mobieltje wordt voorlopig niet verder uitgerold

Volgens Translink-directeur Arco Groothedde is de technologie voor het inchecken in het OV via mobiele telefoons nog niet solide genoeg om verder te worden uitgerold. Beeld ANP
Volgens Translink-directeur Arco Groothedde is de technologie voor het inchecken in het OV via mobiele telefoons nog niet solide genoeg om verder te worden uitgerold.Beeld ANP

In- en uitchecken in het openbaar vervoer met de mobiele telefoon wordt voorlopig niet op grote schaal ingevoerd. De technologie is nog niet solide genoeg. Dat zegt Arco Groothedde, directeur van Translink, vooruitlopend op de evaluatie van de proef met ov-chip mobiel, in een vraaggespek met Trouw. “Reizigers vinden het nog te veel een kunstje om de ov-chip mobiel op je telefoon te laden.”

Elisa Hermanides

Afgelopen lente ging het direct na de start van de proef mis. KPN-klanten hadden zo veel technische problemen bij het aanmelden voor de ov-chip mobiel dat zij zelfs tijdelijk niet meer konden meedoen met de proef. Uiteindelijk lukte het Translink weer om KPN-klanten aan te sluiten, maar de complexe, langdurende aanmeldprocedure bleef een struikelblok. Het gewenste aantal deelnemers aan de proef, 10.000, is nog altijd niet gehaald. Groothedde. “Wij hebben nu 7500 gebruikers. Tot 5000 ging het snel met de aanmeldingen, maar nu komen er nog maar zo’n tien per week bij. Dat is voor ons een signaal.”

Het belangrijkste probleem is dat er zo veel verschillende soorten mobiele apparaten zijn. De software moet op al die verschillende telefoons werken. “De technologie is daarvoor nog niet voldoende doortimmerd en gestandaardiseerd.”

Is de proef, die 1,2 miljoen euro kostte, dan mislukt? Volgens Groothedde niet. “Dit hadden we nooit geweten als we deze ervaring niet hadden opgedaan. Een deel van de geleerde lessen nemen we weer mee bij de proef met het inchecken met de bankpas, die in 2018 op kleine schaal gaat plaatsvinden in de omgeving van Den Haag.”

Beperkingen

De ov-chip mobiel had vanaf het begin van de proef al veel beperkingen. Zo werkt het systeem alleen bij Androidtelefoons met een KPN- of Vodafoneabonnement. En: je kunt er alleen voltarief mee reizen.

Als ov-chip mobiel eenmaal geïnstalleerd is, is de gebruiker wel ‘spinnend tevreden’, zegt Groothedde. “Maar wij hebben oplossingen nodig die werken voor honderdduizenden klanten. Aanmelden gaat gewoon niet soepel genoeg. Dan is het de vraag of je het verder moet gaan uitrollen. Zeker als dat flinke investeringen vergt.”

Lees ook het interview met Arco Groothede: “Nee, wij strooien niet met gegevens”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden