Column

Incest in refokringen waar gehoorzaamheid geldt als kinderdeugd

null Beeld

Eindelijk. Ook in orthodox-protestantse kring zijn er 'zorgen' over seksueel misbruik. Kwantitatieve gegevens ontbreken vooralsnog, maar er is wel een quick scan gehouden onder hulpverleners en kenners, uitgevoerd door adviesbureau Movisie. Dat richtte zich eigenlijk op 'huiselijk geweld' in het algemeen, maar 'opvallend vaak' begonnen de respondenten uit zichzelf over seksueel misbruik. Ze noemden het een 'veel voorkomend probleem'.

Als dat klopt, dan onderstreept het eens temeer de analyse van de commissie-Deetman. In haar vorig jaar verschenen eindrapport over seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk schreef zij dat het verschijnsel, anders dan menigeen denkt, niet exclusief te wijten valt aan het verplichte celibaat. Dat speelde volgens de commissie weliswaar een rol, maar was niet doorslaggevend. En zie. In orthodox-protestantse kring hoeft geen mannenbroeder celibatair te leven. Toch komen er nu gruwelverhalen naar buiten.

Seksueel geweld heeft nu eenmaal bitter weinig te maken met seks, en bitter veel met machtsmisbruik. Kort samengevat: hoe autoritairder de verhoudingen, des te meer meer risico de zwakste partij loopt. En hoe geslotener de gemeenschap, des te groter de kans dat daders stilletjes hun gang kunnen gaan.

Illustratie bood het verhaal verderop in de krant van de vrouw wier invrome vader jarenlang zijn gerief zocht bij haar en haar broertjes. Hulp inschakelen? Het kwam niet in haar hoofd op. "Er is weinig voor nodig om kinderen het zwijgen op te leggen, in de wereld waar ik uit kom. Niet tegen je ouders ingaan, is me ingeprent."

Bij de gemeente waartoe het gezin behoorde, kregen de kinderen geen gehoor. Zelfs toen de rechter de man veroordeelde, liet de kerk de zaak liever 'rusten'.

En passant vertelde de vrouw dat ze haar ervaringen graag kwijt zou willen in het Reformatorisch Dagblad, huisorgaan van bevindelijk Nederland, 'zodat meisjes het lezen die hetzelfde meemaken en er door mijn verhaal mee naar buiten durven komen'.

Dat is een uitstekend idee.

Onwillekeurig moest ik denken aan een opiniestuk dat eerder deze week verscheen op de website van datzelfde Reformatorisch Dagblad. Thema: gehoorzaamheid als 'bijbels doel van de opvoeding'. Ene dr. Steef Post, actief in jongerenwerk van de Gereformeerde Gemeenten, keert zich daarin krachtig tegen de tijdgeest.

Tot in de jaren zestig, schrijft hij, was gehoorzaamheid als opvoedingsdoel 'vanzelfsprekend'. Helaas vond er toen een 'pedagogische revolutie' plaats, waardoor het concept uit de gratie raakte - tot zijn ongenoegen zelfs in reformatorische kring. Heden ten dage geldt 'zelfontplooiing' als hoogste opvoedstreven.

"In wezen is dat een misdadige aanpak", schrijft hij, die haaks staat op de bijbelse visie. In 'het hart van het kind' woont namelijk 'het kwade dat beteugeld moet worden en omgebogen'. Waarna de auteur oproept tot verwerping van 'moderne humanistische opvattingen' en pleit voor terugkeer naar de gehoorzaamheid - uit liefde voor het kind, dat spreekt. "Een kind komt tot zijn recht als de eigen wil gebroken wordt en als het kind wil wat God wil."

Dr. Steef Post heeft ongetwijfeld de vroomste bedoelingen. Maar je mag hopen dat zijn woorden op rotsige bodem vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden