Inburgering niet verplicht

DEN HAAG - Gezinsleden van erkende vluchtelingen die in het kader van gezinshereniging naar Nederland willen komen, kunnen niet worden onderworpen aan een verplicht inburgeringsexamen buiten Nederland.

Dat stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een advies aan minister Verdonk (vreemdelingenzaken en integratie). Volgens de commissie hebben kinderen en partner van erkende asielzoekers geen alternatief. Zij moeten naar Nederland voor gezinshereniging.

De commissie stelt dat dit ook geldt voor partners van erkende vluchtelingen die voor een huwelijk willen overkomen. Van hen kan worden verwacht dat ze het inburgeringstraject volgen. Maar als zij het examen niet halen, kunnen ze niet uitgezet worden, stelt de ACVZ. De ontwerpregeling moet wat dit betreft aangepast worden. Voor de overige vreemdelingen die langdurig naar Nederland willen komen, kan Nederland wel eisen dat ze verplicht een inburgeringstraject in het buitenland doorlopen.

Verdonk wil dat nieuwkomers in het buitenland een eerste inburgeringstraject doorlopen en examen afleggen. Daarna moeten ze in Nederland voor een definitieve verblijfsvergunning opnieuw examen doen. Mochten ze dit examen niet halen, zal het echter nog moeilijk worden ze uit te zetten, meent de adviescommissie. Analfabetisme mag geen excuus zijn om niet aan de inburgering mee te doen. De benodigde kennis moet voor iedereen toegankelijk zijn, desnoods met behulp van cd en cassetteband, stelt de ACVZ.

Een verplicht inburgeringsexamen moet wel gelden voor alle buitenlanders, uitgezonderd mensen uit de EU-landen, vindt de commissie. Anders zou de maatregel in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Volgens de ACVZ staat de aangekondigde wetswijziging ook niet op gespannen voet met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de EU-richtlijn voor gezinshereniging.

De commissie verwacht dat deze maatregel zal leiden tot uitstel of soms afstel van een overkomst naar Nederland. Integratie moet het hoofddoel zijn en niet selectie, waarschuwt de ACVZ.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden