Inburgeraar die zakt, hoort niet wat er fout ging

Beeld ANP

Inburgeraars die zakken voor de Toets Gesproken Nederlands krijgen geen eerlijke kans het de volgende keer beter te doen. Dat komt omdat ze niet te horen krijgen op welke onderdelen ze slecht scoorden. 'Onverantwoord' en 'onaanvaardbaar', zeggen hoogleraren onderwijskunde.

Of je nou havo-examen doet, je typediploma wilt halen of je rijbewijs: overal krijgt de kandidaat achteraf te horen wat er goed of fout ging. Bij de Toets Gesproken Nederlands - deel van het centrale inburgeringsexamen dat jaarlijks bij zo'n 125.000 inburgeraars wordt afgenomen - wordt slechts teruggekoppeld of de nieuwkomer geslaagd is of niet, met daarbij het behaalde puntentotaal.

Eisen
"Zo'n onhelder examen is niet aanvaardbaar", zegt Karel Stokking, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. "Transparantie, voor én na het examen, het systeem van toetsing en examinering, is ook voor bijvoorbeeld de onderwijsinspectie een kwaliteitscriterium. Een deelnemer moet weten wat van hem wordt verwacht, aan welke eisen hij moet voldoen. En moet na afloop ook kunnen horen wat er wel en niet goed ging, hoe hij zich kan verbeteren."

Stokking vindt terugkoppeling na de toets 'van maatschappelijk en moreel-ethisch belang'. "Dit is namelijk niet zomaar een examen van iets onnozels. Dit is voor inburgeraars het examen dat ze de kans biedt een volwaardig lid te worden van onze samenleving."

"Dit is onderwijskundig onverantwoord", vindt ook Greetje van der Werf, hoogleraar onderwijzen en leren aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Je vraagt je nu toch af wat het doel van deze toets is. Is het om mensen verder te helpen? Het lijkt erop dat we liever niet hebben dat de kandidaat het examen haalt. Hoe langer ik erover nadenk, hoe vreemder ik het vind."

Leereffect
De Nationale Ombudsman stuurde vorige week een rapportbrief naar het ministerie van binnenlandse zaken na een klacht van de gezakte inburgeraar Mohammed Al Hassany uit Tiel over 'het geheime examen'. De Ombudsman concludeerde dat toetsingsmethode en beoordeling objectief zijn, maar dat de resultaten voor de kandidaat niet controleerbaar zijn. Ook ontbreekt het 'leereffect'.

De Ombudsman stelt echter dat het wettelijk zo is vastgelegd en dat het een bewuste politieke keuze is de lat voor nieuwkomers hoog te leggen. "Maar Europese richtlijnen schrijven voor dat Nederland de integratie van vluchtelingen moet vergemakkelijken", stelt directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland. "Niet eens een terugkoppeling krijgen van je taalexamen, klinkt allerminst als 'vergemakkelijken'."

Klant is koning
Een nieuw examen kost de gezakte kandidaat 52 euro. Vanaf volgend jaar dient de inburgeraar zelfs de hele cursus zelf te betalen. "Dan geldt wat mij betreft helemaal dat de klant koning is en terugkoppeling mag eisen", aldus Manson.

De Toets Gesproken Nederlands bestaat uit vier onderdelen (zinnen herhalen, korte antwoorden geven op vragen, tegenstellingen noemen en verhalen navertellen). De kandidaat wordt in het per telefoon afgenomen examen beoordeeld op uitspraak, vloeiendheid, zinsbouw en woordenschat.

Omdat er slechts een beperkt aantal vragen is, wil het ministerie niet dat alle antwoorden op straat komen te liggen. Maar nu zal, zo laat een woordvoerder van minister Leers weten, toch worden onderzocht of gezakte kandidaten op verzoek kunnen horen op welke onderdelen slecht is gescoord.

'Zo'n toets door de telefoon is heel onduidelijk'
Mohammed Al Hassany zakte onlangs voor de tweede keer voor de Toets Gesproken Nederlands (TGN), snapte er niks van en vroeg om inzage in de toets. Toen dat werd geweigerd, schreef hij een brief naar de Ombudsman: "Het is gewoon niet eerlijk. Ik ben vijftien jaar in Nederland. Ik word hier in Tiel heel vaak meegevraagd om te tolken van het Arabisch naar Nederlands. Bij de gemeente, bij de dokter en in het ziekenhuis. Ik snap niet dat ik ben gezakt", aldus de 45-jarige Irakees.

"Als het niet goed genoeg was, dan moeten we dat accepteren", zegt zijn echtgenote Esther Al Hassany. "Maar dat we niet kunnen terughoren wat er fout ging, welk onderdeel zwak was, dat maakt ons echt boos."

"De TGN is een ramp. Ik praat de hele dag Nederlands, ook hier thuis met onze twee zoontjes. Als ik tegenover iemand zit, begrijp ik alles. Maar zo'n toets door een telefoon is echt heel onduidelijk. Dat is lastig te verstaan", aldus Al Hassany.

"Ik heb volgens de oude inburgeringswet een paar certificaten gehaald, maar na de wetswijziging is alles anders en moest ik opnieuw beginnen. Ik ben al dat oefenen nu echt zat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden