'In Zwitserse frank vluchten is onzin'

BERLIJN - De scepsis bij de Duitsers over het verdwijnen van hun stabiele D-mark is, volgens econoom en bankier Norbert Walter, een zelfde emotionele weerstand die alle Europeanen hebben. “Het is een normale uiting van een nationale identiteit.”

“Maar in Duitsland komt daar nog bij - en dat geldt vooral voor de oudere mensen - dat alle munthervormingen in de afgelopen eeuw in Duitsland steeds gepaard gingen met een enorm vermogensverlies. Die angst zit diep, maar is ongegrond.” Het is, volgens Walter, een belangrijke taak van de Bundesbank om het publiek gerust te stellen.

Walter vindt dat de economische eisen waaraan landen moeten voldoen om mee te mogen doen met de muntunie, te rigide worden voorgesteld. “Iedereen die alleen blijft hameren op die percentages, is een obstructie voor de monetaire unie”, zegt Walter. In Maastricht is immers ook afgesproken dat een land dat de goede kant opgaat, ook mee mag doen. “Het lijkt mij bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat een land als België wordt opgenomen in de EMU als het er in slaagt zijn staatsschuld van 135 procent op 120 procent van het bruto binnenlands produkt terug te brengen, ook al is dat nog twee keer zoveel als het streefgetal.”

De Deutsche Bank, Duitslands grootste particuliere bank, zal haar klanten niet aanraden hun geld de muntunie uit, naar Zwitserland te brengen. “Maar dat heeft niets te maken met de monetaire unie. Ik vertel onze klanten dat de kans op een stijging van de Zwitserse munt beperkt is, eenvoudigweg omdat het land en zijn mogelijkheden te klein zijn. Dat betekent al gauw dat de rente en dus het rendement laag blijven, en als iedereen gokt op de Zwitserse frank, zelfs zullen dalen. Mensen die altijd met harde Europese valuta hebben gespeculeerd, adviseer ik dat gewoon te blijven doen. Ook als de Euro komt.”

“Ik zeg ze dat we groot vertrouwen hebben in de politiek. Mensen die toch ergens anders willen investeren, adviseer ik op de dollar te gokken. Omdat alles erop wijst dat die een sprong gaat maken. Maar ook dat heeft niets met de monetaire unie te maken.”

“In ieder geval hebben de klanten die tegenstander zijn van een Europese monetaire unie al helemaal geen vertrouwen in de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse politiek. Dus daar helpt mijn advies niets”, lacht Walter. “Die doen toch gewoon wat ze willen.” Hij denkt overigens dat de meeste banken ongeveer op zijn lijn zitten en hun klanten niet adviseren naar Zwitserland of een ander buitenland te gaan met hun geld.

Risico-factor Frankrijk

Ondanks zijn optimisme schat Norbert Walter de kans dat de monetaire unie er komt op slechts zestig procent. “Frankrijk is een groot risico als het er niet in slaagt een sterker financieel beleid te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat het land veel steun krijgt van zijn Europese vrienden, want zonder Frankrijk heeft de monetaire unie naar mijn idee geen kans. Maar gelukkig kunnen de centrale banken van Duitsland en Frankrijk in crisissituaties goed samenwerken.”

Norbert Walter is zelf een groot voorstander van de unie. “Op korte termijn hebben we als banken natuurlijk hoge omschakelingskosten en raken we de winst kwijt die we nu nog maken met de valuta-wissel. Maar op de lange termijn is het een groot voordeel dat we eindelijk als blok kunnen concurreren met de VS. Dat is ook beter voor de dollar. Bovendien verwachten we dat onze klanten rijker worden van de monetaire unie. En wij worden natuurlijk beter van rijke klanten. Ik ben van mening dat uiteindelijk alle deelnemende landen erbij zullen winnen, ook als ze op kleine onderdelen moeten inleveren. Het is een wedloop. En voor een wedloop moet worden getraind. De uitkomst is altijd dat je alleen al van die training beter wordt, of je nu wint of niet. En draai het eens om: wat zou er gebeuren als de VS opeens in alle staten een verschillende munteenheid zouden invoeren? Op de lange duur geloof ik dat we zeker niet al die kleine munteenheden moeten handhaven. De Europese centrale bank is op voortreffelijk wijze uitgerust met briljante statuten en is wereldwijd de beste in zijn soort. Een Europese monetaire unie is voor mij een symbool voor welvaart en vrijheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden