In Zuid-Korea groeien de vrouwen het snelst

Werelds kleinste man Chandra Bahadur Dangi (54.6 cm) ontmoet de langste man Sultan Kosan (251 cm).Beeld REUTERS

Nergens ter wereld groeiden mensen de afgelopen 100 jaar zo snel als in Zuid-Korea. De vrouwen in het Aziatische land zijn nu gemiddeld 20,2 centimeter groter dan een eeuw geleden. De snelst groeiende mannen komen uit Iran. Zij zijn sinds 1896 ruim 16 centimeter groter. De grootste van allemaal blijft de Nederlandse man.

De cijfers over de groeiende en krimpende mensen komen van wetenschappers van de Britse universiteit Imperial College London. Zij bekeken hoe groot de mensen waren tussen 1896 en 1996, wat het omvangrijkste onderzoek ooit opleverde naar de groei van de mensen.

In het zuiden van Azië (India, Pakistan en Bangladesh) en Sub-Saharaans Afrika groeiden mensen het minst. In deze gebieden was de gemiddelde groei tussen de 1 en 6 centimeter. Er zijn ook landen waar de gemiddelde lengte zelfs gedaald is. Sinds 1970 zijn de mensen in Sierra Leone en Oeganda een paar centimeter kleiner geworden.

Andere oorzaken
Het verschil in lengte kan genetisch bepaald zijn, maar vaker spelen er andere oorzaken. Ondervoeding en ziektes bijvoorbeeld kunnen de groei remmen terwijl een gezonde leefomgeving juist zorgt voor extra lengte. Vooral goede medische zorg en gezonde voeding zijn belangrijk, stellen de onderzoekers.

Dat kan verklaren waarom de Nederlandse man boven iedereen uittorent. Zij groeiden in de afgelopen 100 jaar van gemiddeld 169 naar 182,5 centimeter (en zijn daarmee de langste ter wereld). De Nederlandse vrouwen staan op de tweede plek net achter de vrouwen uit Letland. De Nederlandse vrouw is gemiddeld 169 centimeter en daarmee 1 centimeter kleiner dan de vrouwen uit Letland. De kleinste mannen komen uit Oost-Timor. Zij moeten het doen met een gemiddelde lengte van 160 centimeter. De kleinste vrouwen zijn ongeveer anderhalve meter en komen uit Guatemala.

Eerdere onderzoekers hebben gekeken naar wat de gevolgen voor lange mensen kunnen zijn. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat lange mensen een hogere levensverwachting hebben en minder snel hartproblemen krijgen. Uit een ander onderzoek komt naar voren dat lange mensen een grotere kans maken op sommige kankers zoals endeldarmkanker en postmenopauzale borst- en eierstokkanker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden