De omslag

'In zo'n natuur kan een herder niet bestaan'

null Beeld RV
Beeld RV

Welk boek of kunstwerk heeft in uw leven iets beslissends teweeggebracht? Deze week Ellen Mookhoek met 'Het herdersleven' van James Rebanks

Joost van Velzen

Klinkt als een ode aan de natuur. Waar kwam u dit boek tegen?

"Ik vond het bij het weggeefboekenkastje bij mij in de buurt. Rebanks, een herderszoon, beschrijft het verschil tussen natuurliefhebbers die het landschap opzoeken, en de grondeigenaren - in dit geval de herders - die daar werken. Een klassieke vertelling die zich afspeelt in het Lake District in Noord-Engeland. Heel pijnlijk, mooi en belangrijk."

Waarom pijnlijk?

"Voor Rebanks is het herdersbestaan zijn hele leven. Maar hij kan het alleen volhouden door er van alles naast te doen, door bijvoorbeeld te werken voor landschappelijke organisaties, precies het soort dat hem in zijn bestaan bedreigt."

Want?

"De invloed van zulke natuurclubs, verenigingen 'van buiten' dus, is gigantisch. Zij brengen de stedelingen dat gebied binnen, zíjn gebied. En die gaan dan wel even vertellen hoe het moet met de natuur. Dat zie je heel veel. Ik ben zelf jager en zie zelf ook die kloof tussen stad en platteland. Stedelingen hebben een romantisch ideaal van hoe de natuur moet zijn, maar gaan voorbij aan de mensen die er wonen en moeten overleven, zoals James Rebanks."

Tekst loopt door onder afbeelding

null Beeld RV
Beeld RV

Waarom vond u het boek mooi?

"De schrijver neemt je mee. Hoe hij daar loopt, je ziet het voor je. En zijn liefde voor het schaap, die kun je alleen maar zo beschrijven als je veel van zo'n dier houdt. Zijn herdersleven speelt zich af op gemeenschappelijke grond. Daardoor moeten de lokale bewoners samen de schapen ophalen. Daar zit een bepaalde schoonheid in, vind ik. En hoe hij versmelt met de plek waar hij is, dat wegzinken in de grootsheid van de natuur. Prachtig."

Het relaas van Rebanks is ook belangrijk, zegt u. Waarom?

"Rebanks ging studeren en leerde zijn gedachten goed te verwoorden. Dat vergroot zijn overlevingskansen. De oorspronkelijke bewoners van een natuurgebied, zoals herders en boeren, spreken vaak niet dezelfde taal als ambtenaren, die andere belangen hebben. Ik geloof dat daar ook voor mij de omslag in zit. Dat ik mij voor het eerst bewust werd van het effect van toerisme op het buitengebied. En dat de manier waarop de natuur beleefd wordt door bezoekers, niet altijd past bij de mensen die daar wonen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden