'In zekere zin profiteren we van de crisis'

Wat merken gezinnen in Europa van de huidige economische tegenslag? Trouw volgt het dagelijks leven van zes families in zes landen, vandaag: Griekenland.

Het is moeilijk om er geen gemengde gevoelens bij te hebben. Maar feit is dat als je nu beroepstrainingen geeft in Griekenland, het verdomd goed uitkomt dat er aan werklozen geen tekort is. Zo'n 21 procent van de beroepsbevolking en zelfs 40 procent van de jongeren zit zonder werk. Dit leger van inactieven vormt de kurk waar het bedrijf van Nikos Rompapas op drijft en die voorlopig voorkomt dat hij en zijn veertig werknemers zelf in die sombere statistieken belanden.

De hoofdactiviteit van Rompapas' bedrijf is het ontwikkelen van ICT-toepassingen voor het onderwijs en het adviseren van onderwijsinstellingen over het gebruik daarvan. Als nevenactiviteit werden trainingscentra opgezet waar allerlei cursussen worden aangeboden. Nu de ICT-poot zo goed als stilligt door de enorme bezuinigingen die ook de scholen en universiteiten treffen, is de nevenactiviteit core business geworden. "In zekere zin profiteren we van de crisis. Alleen de trainingscentra hebben nog voldoende werk", zegt Rompapas. "En ze halen ook geld binnen."

Het lijkt een overbodige toevoeging, maar niets is minder waar. In Griekenland heeft werken al een hele tijd niets meer met verdienen te maken. Zelfs gezonde bedrijven kampen met financiële problemen, omdat klanten niet of veel te laat betalen en banken weigeren krediet te geven. En de grootste wanbetaler van allemaal is de Griekse staat. Het maakt het bedrijf van Rompapas kwetsbaar. De onderwijsmarkt is immers vooral een overheidsmarkt.

"Maar die trainingsprojecten worden betaald door Brussel. Er is heel veel Europees geld beschikbaar voor de scholing van werklozen. De regering beslist slechts over het soort scholingprogramma's dat ze wil hebben en beoordeelt de projectaanvragen. Over de uitbetaling van het geld heeft ze gelukkig geen enkele controle", vertelt Rompapas. "En voor de verandering verloopt die eens soepel."

De trainingen die worden aangeboden richten zich op de sectoren die de Griekse economie uit het slop moeten gaan trekken, zoals toeristische dienstverlening, of waar grote veranderingen op handen zijn, zoals het moderniseren van de overheidsadministratie. Het biedt een goede basis om te overleven als bedrijf. "Ik loop nog steeds achter met de uitbetaling van de salarissen, maar het is niet meer zo erg als een paar maanden geleden", zegt Rompapas. "Toen ging het alleen maar slechter en slechter. Nu zijn we stabiel. Misschien wordt het beter, maar dat weet ik niet. Ik ben geen pessimist, maar ook geen optimist. Ik zeg nooit dat het glas halfvol of halfleeg is. Dit is het glas en er zit zoveel in. Zo is het, en voor nu is het genoeg."

Bovendien gaat het om meer dan alleen maar het geld. "Het voelt ook goed om die trainingen te geven. Er zijn zoveel werklozen in dit land. Vooral jongeren krijgen geen enkele kans. Dat moet echt veranderen en hopelijk kunnen we op deze manier een beetje helpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden