In Zaandam is genoeg te schilderen voor een heel leven, schreef Claude Monet

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De schilder Claude Monet (1840-1926) verbleef in 1871 met vrouw en kind vier maanden in Zaandam. In die tijd maakte hij 25 schilderijen van de Zaanstreek; van het Blauwe Huis, van molens in het weiland, van schepen aan de kade, van een tuinhuis aan een dromerige Zaan. 'Er is genoeg te schilderen voor een heel leven', schreef hij aan zijn vriend en collega Camille Pisarro.

De stichting Monet in Zaandam wil het verblijf van de schilder in Zaandam meer bekendheid geven en bracht deze week een boekje uit met de schilderijen en met wandel- en fietsroutes langs de door Monet geschilderde plekken.

"Monet schilderde alleen de idyllische kant van Zaandam", zegt bestuurslid Gert Schouten. "De molens, het water, de lucht. Hij zei speciaal getroffen te zijn door die gekleurde huizen. Ruim de helft van de locaties is nog goed te herkennen."

De schilderijen zijn inmiddels uitgewaaierd over de hele wereld. In Zaandam is bijna niets meer over Monet te vinden. Schouten: "Zaandam is altijd wat achteloos omgegaan met zijn aanwezigheid hier." Behalve dat afwijkende blauwe geveltje in het uit Zaanse huisjes opgebouwde Inntel Hotel dat onlangs vlakbij het station verrees. De binnenkant zal binnenkort ook in Monetstijl worden aangepast, vertelt Schouten.

De stichting wil de bekendheid van Monet in Zaandam vergroten. "In Frankrijk zijn ze enorm trots op hem. Nu wij nog."

Het boek '1871 Monet in Zaandam' is verkrijgbaar bij Uitgeverij Noord-Holland. www.uitgeverij-noord-holland.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden