In Wonderland is plek voor de hele wereldbevolking

Wonderlanders Yoshi Livo (l) en Simon Soeters. Wonderland ligt tussen Coevorden en het Duitse Emlichheim. Beeld Herman Engbers
Wonderlanders Yoshi Livo (l) en Simon Soeters. Wonderland ligt tussen Coevorden en het Duitse Emlichheim.Beeld Herman Engbers

"Mag ik uw land betreden?" Nora de Groot uit Harderwijk vraagt het beleefd. Nora is deze zaterdag met een vriend op pad en hoorde via hem dat idealisten een strook van 6 bij 485 meter op een industrieterrein in Coevorden hebben uitgeroepen tot de soevereine staat Wonderland.

Ellis Ellenbroek

Op 21 september leverden ze een onafhankelijkheidsverklaring in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, vorige maand sloegen ze piketpaaltjes in het gras en zetten er een caravan met tent neer. Het is niemandsland, zegt de groep die stelt dat de strook, een gedempte sloot, niet voorkomt in het kadaster omdat Nederland noch Duitsland er in 1824 belangstelling voor had.

Wonderland wordt een land voor vrije mensen die het niet pikken dat de Nederlandse staat hen als burgerservicenummer ziet, in plaats van als individuen van vlees en bloed. In Wonderland is gratis gezondheidszorg en een basisinkomen voor iedereen. Er is plek voor de hele wereldbevolking want volgens het internationaal staatsrecht volstaat een kopie van het paspoort om inwoner te zijn, zegt Luca van Dinter (57) uit Brabant, drijvende kracht achter Wonderland.

Diplomatie
Voor 10 euro ben je mede-eigenaar. Volgens Van Dinter zijn er al tweehonderd sympathisanten. Iemand had een blokhut in Schoorl in de aanbieding, een mooi regeringsgebouw, maar de hut was zo gammel dat hij de reis niet zou overleven.

Van Dinter probeert diplomatieke betrekkingen aan te knopen. Duitsland, Brazilië, Rusland, China, India, Griekenland, Zuid-Afrika, zelfs Syrië zijn al aangeschreven en ook het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.

Een vaste kern van veertien houdt bij toerbeurt het land bemenst. Vandaag treffen we Yoshi Livo met twee kompanen. Yoshi Livo is niet de naam van zijn geboorteakte, maar de naam die hij zelf koos om zijn autonomie te onderstrepen. De 29-jarige zat deze zomer negen dagen in een cel in Kroatië wegens bemoeienis met Liberland, een soort Wonderland in Kroatië. Nora de Groot stelt vraag na vraag. Uitdagend: "Haal mij eens over." Als ze hoort dat Wonderland niet aan uitkeringen doet blijft ze toch liever Nederlander.

Tussenholding
Yoshi laat de map met statuten zien. Daar is nog discussie over. Iedereen heeft een andere invalshoek. Yoshi, voormalig accountant, wil een eerlijk banksysteem ontwerpen. Misschien zien multinationals wel iets in een tussenholding in Wonderland. "Natuurlijk wordt dit ook weer een systeem, maar het wordt aan niemand opgelegd. Het is op vrijwillige basis."

Een wit autootje is al een paar keer langsgereden. De Wonderlanders steken steeds vriendelijk hun hand op. De gemeente tolereert de groep. Een woordvoerder laat weten dat de voormalige sloot wel degelijk van Coevorden is. Eerdaags is er overleg met Wonderland.

Ondertussen houdt de gemeente het kampement in de gaten. Vorige week kwam een ambtenaar nog vragen of de illegale kampeerders weg wilden gaan. Vergeefs. Wonderland ziet functionarissen uit Coevorden als buitenlanders die op hun grondgebied niks te zeggen hebben.

Wonderland, voorheen Eurostaete, voorheen Beukeveld

Claims op de gedempte sloot in Coevorden, op de grens van Nederland en Duitsland zijn niet nieuw. Al in 2006 riep Gerard Beukeveld er de soevereine staat Beukeveld uit, later Eurostaete. Beukevelds familie had een boerderij ter plekke, kocht grond in Duitsland, werd onteigend en beschouwt sindsdien de strook van 6 bij 485 meter als nog van hen.

Gerard, biochemicus, ging voorop in de strijd. Hij wilde een belastingvrij staatje maken met een eigen munt, de GuldenMark.

Toen Coevorden begon met de bouw van bedrijvenpark Europark, schreef Beukeveld aan toenmalig ministerpresident Balkenende dat hij van plan was de rioleringen op te blazen met een mengsel van poedersuiker en kunstmest. Beukeveld werd veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 180 uur. De zestiger die in Hoorn woont, verklaart dat hij de familiegrond aan team Wonderland heeft gegeven, maar ook een stukje aan acht anderen. Zelf heeft hij ook nog een stukje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden