In Werkendam is het gemor weer verstomd

WERKENDAM - Toen Kozakken Boys' eerste thuiswinst, zaterdag tegen Scheveningen (3-1), in deze bijna tot de helft gevorderde voetbaljaargang nog niet eens een feit was, hieven de die-hards onder de supporters het kampioenslied al aan: “Werkenda-am, Werkenda-am, we worden kampioen”, klonk het, alsof er geen matige seizoenstart was geweest.

PETER WILSCHUT

Het gezang verhoudt zich namelijk met de eerdere prestaties als wit tot zwart. Kozakken Boys had tot vorige week slechts winst geboekt bij het nog altijd puntloze Groote Lindt (3-6), voor het overige was schraalhans keukenmeester geweest. Na vier kleurloze 1-1 remises tegen Achilles Veen, Lisse, Hoek en ASWH en verliespartijen op eigen bodem tegen Noordwijk en Quick Boys alsmede bij runner-up ARC vonden de Werkendammers zich na acht duels met zeven punten zelfs terug op de elfde positie. Maar voordat het gemor binnen de club een uitweg kon zoeken, was er een week geleden cruciale winst bij het ook laaggeklasseerde Ter Leede (1-2).

Beleving en vertrouwen waren de sleutelwoorden van kijkers van Werkendamse huize na het eerste succes in dit seizoen. Remco van Keeken effende het pad na een kwartier spel (1-0), maar binnen een minuut bracht Ron de Jager de bezoekers langszij (1-1). Na rust bezorgden twee gave John Verbaan-treffers (2-1 en 3-1) de punten op een logische manier bij de thuisclub. Oud-voorzitter Teus Paans: “Ik heb de ouderwetse beleving weer eens gezien.”

De in eigen kring nogal bekritiseerde, want ongezouten reagerende die-hards achter het doel zochten de verklaring voor de winst in het toegenomen vertrouwen: “Dit was de beste wedstrijd van het seizoen en die volgde op een eerdere zege. De winst vorige week heeft vertrouwen gegeven”. Trainer Danny Molendijk ziet het anders: “Ik heb nooit getwijfeld aan de mogelijkheden van deze ploeg. Het hele verhaal is de waslijst aan blessures gedurende het gehele seizoen. De as die ik voor ogen had heeft nog niet gefunctioneerd. De aanvalsdriehoek Van Keeken-John Verbaan-Malherbe stond er na vorige week nu voor de tweede keer. Je ziet het succes. Ik durf dan ook te zeggen dat we een heel aardig ploeggie hebben.”

Ook buitenstaanders zagen Kozakken Boys voor het seizoen als “een aardig ploeggie”. Het vertrek van doelman Van de Werff werd goed opgevangen door ex-Feyenoord-amateur Edwin van Zwieteren , terwijl Remco van Keeken, André Hordijk (beiden SHO) en de teruggekeerde Patrick Leijtens (Strijen) het vertrek van Jaco van Oord en Frenk van de Kleij ruimschoots goedmaakten. Maar zodra de prestaties tegenvallen en de Boys tegen de onderste, in plaats van om de bovenste plaats vechten weet Werkendam zich te roeren. Elftalleider en oud-speler Dick Damen: “Je weet dat er dan gemor ontstaat. Dít is niet goed, en meestal is het de trainer die de zwarte piet krijgt”.

Die trainer zegt geen druk te hebben gevoeld. Molendijk: “Let wel, ik kon begríp opbrengen voor supporters en sponsors die teleurgesteld waren. Maar waar ik de oorzaak wél zag, zagen anderen die blijkbaar niet. Ik ben niet gebukt gegaan onder de resultaten. Natuurlijk weet ik hoe het hier werkt als het tegenvalt, maar ik word geacht daarmee om te kunnen gaan. Het enige dat ik vraag is tijd. Want ook nu nog missen we met Leijtens, Jaco Verbaan, Van der Leij en Van Hattum vier geblesseerden. Laten we eerst maar zorgen dat we een goede middenmoter worden. Ik heb niet in de put gezeten, maar heb nu ook geen zin in euforie”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden