In wereld biotechnologie draait alles om patenten

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Beleggers in biotechnologiebedrijven hebben deze week Dagobert-Duck-visioenen gekregen. Voor het bedrijfje Plant Genetic Systems met de onbetekenende omzet van ruim 8 miljoen gulden, blijken de twee chemiebedrijven Hoechst en Schering bijna een miljard gulden over te hebben. De koersen van alle aandelen met 'bio' erin schoten omhoog.

Zelfs Biogrond, een beleggingsfonds dat geld stopt in biologisch-dynamische landbouw, profiteerde mee. De verkoop van het Gentse PGS lijkt dan ook de doorbraak te markeren waar de biotechnologiebedrijven al jaren op wachten. Het ontwikkelen van nieuwe technieken om planten bijvoorbeeld resistent te maken tegen onkruidverdelgers is duur en neemt veel tijd in beslag. Zo heeft PGS in haar veertienjarig bestaan nog nooit winst gemaakt. Iets dat ook opgaat voor Mogen in Leiden, dat onder meer schimmelresistente gewassen kweekt.

Maar in die jaren heeft PGS wel belangrijke patenten binnengehaald. En daar draait alles om in de biotech-industrie. Vlak voor de overname nog verwierf PGS een cruciaal patent om rupsenbestendige planten te prouduceren. Vorig jaar kreeg het Belgische bedrijf toestemming om in Canada genetisch gemanipuleerd koolzaad op de markt te brengen.

Die patenten blijken goud waard. Niet alleen Hoechst en Schering hadden belangstelling voor PGS. Grote chemiebedrijven als Bayer, Zeneca, Du Pont en Novartis stonden in de rij. Dat wijst er ook op dat het astronomische bedrag geen vergissing is, vindt A. Breure, directeur van Mogen. “Het is niet een individuele actie van één bedrijf. Aan biotechnologie wordt zeer nadrukkelijk waarde toegekend. Het bedrag verbaast me niet.”

Mogen is vooralsnog niet van plan de weg van PGS te volgen. Breure: “Wij zoeken het meer in strategische allianties, zoals met Gist-Brocades. Met dat bedrijf hebben we een joint-venture voor de productie van enzymen in planten voor toepassing in veevoer. We zien geen reden van dat pad af te wijken.”

Het bureau Ernst & Young zag eerder dit jaar de doorbraak al aankomen. “Met een marktwaarde van 3,6 miljard ecu (8,5 miljoen gulden) die de 26 op beurzen in Londen en Amerika genoteerde bedrijven vertegenwoordigen, lijkt de biotechnologie-industrie de 'kritische massa' te bereiken die investeerders verder over de brug moet helpen”, schreef Ernst & Young in het rapport 'European Biotech 96'. Het aantal biotech-bedrijven in Europa is in 1995 'dramatisch' toegenomen met 20 procent tot 584.

In vergelijking met Amerika is dat nog een bescheiden aantal. Daar zijn er al meer dan 1300 biotechnologie-bedrijven. Die zijn goed voor een omzet van 23 miljard gulden, negen keer zoveel als de Europese omzet. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in de VS, bijna 14 miljard gulden, steken ver uit boven de Europese uitgaven van 1,4 miljard gulden. Verder signaleert Ernst & Young dat de grote chemiebedrijven “het landschap van de biotechnologie-industrie voor eeuwig hebben veranderd”. Overnames zoals die van PGS door twee chemiereuzen zullen dus nog wel vaker voorkomen dit jaar.

- Podium: Natuur en Milieu over PGS

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden