In welke vuilnisbak hoort het afgedankte theezakje? Als u het antwoord niet weet, bent u niet alleen

Beeld ANP

Waar hoort het afgedankte theezakje thuis? Is dat: A. bij het gft, B. bij het restafval, C. in de papierbak, D. op de composthoop in de tuin. 

Als u het juiste antwoord niet weet, hoeft u zich echt niet te schamen. Slechts drie op de tien ondervraagden voor de Suez Afval Barometer weet het wel. Gebruikte theezakjes moeten bij het restafval.

En zo zijn er veel meer ‘onbedoelde missers’ die we in de praktijk maken, leert het onderzoek van de afvalverwerker die gebaat is bij zo schoon mogelijk aangeleverde afvalstromen. Piepschuim bijvoorbeeld moet worden aangeleverd bij de gemeentelijke milieustraat – dat weet slechts 37 procent van de 1050 ondervraagden. En een kassabon hoort niet bij het oud papier, maar bij het restafval, wat 18,9 procent goed had. Want kassabonnen worden gedrukt op chemisch bewerkt papier, wat niet recyclebaar is.

De grootste instinker is het gebroken wijnglas: in welke afvalbak hoort dat thuis? Het geheide antwoord is natuurlijk de glasbak, maar het is toch echt de grijze kliko, voor restafval. Want een wijnglas is geen flessenglas en is daarom niet-recyclebaar.

Het zijn allemaal ‘afvalscheidingsweetjes’ waarvan je moeiteloos een pubquiz kan maken. “Ja, goed afval scheiden is lastig, hoewel 95 procent van de mensen vindt dat het hoort”, erkent de woordvoerster van Suez. “Wij zeggen altijd wel: bij twijfel, kies restafval. Dan belandt het in de verbrandingsoven.” Maar dat is natuurlijk zonde. Betere voorlichting is nodig, vindt Suez. Of een cursus afvalscheiding, met na afloop een heus diploma? Vraag: in welke afvalbak hoort dat uiteindelijk thuis? 

Lees ook:

De reiziger wordt gefopt: afval op stations wordt niet gescheiden opgehaald

De NS breken met de belofte om driekwart van het afval op stations te scheiden in 2020. Het benodigde materiaal, zoals een combinatiecontainer waar reizigersafval gescheiden in kan worden opgehaald, is er niet.

Je kunt als consument meer doen dan afval scheiden en kliekjes invriezen

Producten worden zo goedkoop mogelijk geproduceerd, en weinig duurzaam. De consument kan zijn macht laten gelden door zorgvuldig te kiezen, vindt lezer Almer Regter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden