In welke landen je beter geen kerst kunt vieren

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Wie in Somalië woont, kan zijn kerstmuts beter in de kast laten. Kerstmis is daar sinds deze week verboden. Volgens Somalische media probeert de regering terreurgroep Al-Shabaab op deze manier mild te stemmen en zo aanslagen te voorkomen.

Tom Scheele

Ook in Brunei en Tadzjikistan is deze week besloten het kerstfeest te schrappen In dat laatste land staat zelfs het nieuwjaarsfeest niet meer op de agenda. In welke landen is het nog meer onverstandig om Kerstmis te vieren?

Saoedi-Arabië
Dit land staat bekend als streng islamitisch en Kerstmis is er al jaren grotendeels verboden. In Saoedi-Arabië is het grootste deel van de christenen afkomstig uit het buitenland. Zij mogen in kleine kring bijeenkomen en kunnen dus thuis dit feest vieren. Voor Saoediërs ligt dit anders. Wie de islam verlaat, riskeert lange gevangenisstraffen en in theorie zelfs de doodstraf.

Noord-Korea
Het zal weinig mensen verbazen dat ook Noord-Korea op deze lijst voorkomt. Wie er andere ideeën op nahoudt dan leider Kim Jong Un wordt gezien als vijand van de staat. In het communistische land is dan ook geen plaats voor christenen en hun tradities, inclusief het kerstfeest. Daarom praktiseren zij hun geloof in het geheim. Wie ontdekt wordt, kan rekenen op gevangenschap, marteling of zelfs de doodstraf. Buurland Zuid-Korea haalde zich vorig jaar nog de woede van de Noord-Koreanen op de hals door een gigantische kerstboom vlak bij de grens te plaatsen.

Maldiven
Dat er op deze populaire vakantiebestemming weinig ruimte is voor andere geloven dan de islam, is minder bekend. Toeristen die op de Maldiven een bijbel op zak hebben, kunnen worden vervolgd. Maar voor inwoners van de eilandengroep zelf zijn de gevolgen nog veel erger. Wie zich tot een ander geloof bekeert dan de islam, kan zijn staatsburgerschap zelfs kwijt raken. Christenen geloven daarom in het diepste geheim.

Bhutan
Ook in het boeddhistische Bhutan is het geen pretje om andersgelovig te zijn. Kerstmis is er overigens niet helemaal verboden, maar in het openbaar mag het absoluut niet worden gevierd. Omdat er in het land geen kerken gebouwd mogen worden, blijft alleen de huiskamer over als plek waar Kerstmis is toegestaan.

Mauritanië
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden