In welk hokje stopt u Sylvana Simons?

Sylvana Simons. Beeld anp
Sylvana Simons.Beeld anp

Geen gezonder denken dan hokjesdenken. Mijn hele leven doe ik het al en dat zal ook niet veranderen, zelfs al wilde ik het. Ik vind het ook niet iets om me voor te schamen. Hokjesdenken kan ook reuze handig zijn in situaties met potentieel gevaar.

Monic Slingerland

Ik ging ooit met de bus van Philadelphia naar de stad Camden, met zes keer zoveel geweld als gemiddeld de stad met het hoogste misdaadcijfer van de VS. Het was mij ernstig afgeraden. Alle passagiers waren jonge mannen in haveloze kleren. De categorie potentiële overvallers, was mijn eerste impuls. Ik ging zitten naast de enige vertegenwoordiger van een andere categorie, een wat oudere vrouw, en deed net als zij mijn tas op schoot.

We zijn gebouwd met een innerlijk scanapparaat dat mensen indeelt in bekend en onbekend, veilig en gevaarlijk. En kijk wat er gebeurt. Commissarissen van bedrijven kiezen als collega's ook weer blanke mannen van boven de vijftig. En journalisten waren tot een jaar of dertig geleden ook vooral blanke mannen. Voor columnisten gold dat tot kort geleden, zoals ombudsman Adri Vermaat schrijft (alleen voor abonnees). Dat is een minder wenselijk gevolg van hokjesdenken.

Iemand die in zo'n groep afwijkt, bijvoorbeeld door een andere huidskleur te hebben of door een vrouw te zijn, moet iets extra's inzetten om gewoon mee te kunnen doen. En verder niet teveel opvallen. Want anders word je in een hok gestopt. Dat gebeurde met Sylvana Simons, na haar overstap naar partij Denk. Als Erik van Muiswinkel, de ex-Hoofdpiet, zich bij Denk had aangesloten had hij vast niet zoveel bagger over zich uitgestort gekregen. Aan hokjesdenken is niets te doen. Aan uitwassen ervan, wel.

Van Muiswinkel zou niet voor hoer zijn uitgescholden. Aandachtshoer, ook zo'n scheldwoord dat snel klinkt wanneer vrouwen iets roepen in het openbaar. Christa Noëlle kreeg het over zich heen toen ze op Facebook de actie 'geen4meivoormij' begon. Inhoudelijk geen sterke actie, maar dat doet er niet toe. Aandachtshoer is ook geen inhoudelijk sterke kritiek.

Alleenrecht
Nu denk ik niet dat dat gescheld door de sociale media komt. Ik denk dat door de sociale media duidelijk zichtbaar wordt hoe hardnekkig het hokjesdenken is, en dat hokjesdenken geen alleenrecht is van witte mannen. Je zou het goed nieuws kunnen noemen, dat het denken in categorieën ons allen verbindt, of we nu Marokkaanse familie hebben, Turkse, Nederlandse of Surinaamse. Maar laten we het niet mooier maken dan het is.

De vraag van Monic Slingerland

Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Monic Slingerland Beeld Trouw
Monic SlingerlandBeeld Trouw

Omdat Sylvana Simons een bekende Nederlander is staat deze affaire over de scheldpartijen nu uitgebreid in de krant. Maar wat haar gebeurde, uitgescholden worden voor neger of hoer, uitgesloten en uitgestoten worden, dat gebeurt anderen ook.

Over de aansluiting van Sylvana Simons bij Denk kun je vol verbazing je wenkbrauwen optrekken. Maar ik vind dat ze wel steun verdient omdat ze laat zien dat discriminatie geen incident is. Nederland is niet zo tolerant als 'we', wie dat ook maar mogen zijn, denken.

Steunt u Sylvana Simons, of vindt u dat ze overdrijft?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden