In Wedde lukt het wel

ELLIS ELLENBROEK

Hij mag dan halfverlamd zijn door een beroerte, de weduwnaar uit Wedde gaat er nog graag op uit, bijvoorbeeld om te dammen. Zijn zoon woont tegenover hem en brengt pa als het kan, maar hij heeft ook een boerderij te runnen. Gelukkig is daar de dorpsgenoot met tijd over en ook nog een auto waar de scootmobiel in past.

Het is een van de legio voorbeelden van mantelzorg in het Oost-Groningse Wedde. Huisarts Hans Berg is grondlegger van Wedde dat 't Lukt. Het initiatief draait nog geen jaar, maar viel al twee keer in de prijzen. Het won de tweejaarlijkse Niek de Jong-prijsvraag, voor innovatieve zorgprojecten, en kreeg vorige maand een van de twaalf provinciale Kern met Pit-prijzen, waarmee het dorp volgende maand kans maakt op de nationale Kern met Pit-trofee.

Berg (62) doktert al 25 jaar in Wedde, waar 1100 mensen wonen. Hij ziet de effecten van krimp en vergrijzing: bewoners raken hun huizen niet kwijt als ze kleiner willen wonen. Tegelijkertijd groeit het onderhoud aan huis en tuin hun boven het hoofd. Familie om bij te springen is er niet altijd. In Wedde haalt de een nu medicijnen voor de ander, zet iemand krulspelden bij een vrouw die dat zelf niet kan en laat een jonge vent, door omstandigheden zelf thuis, de teckel van een zieke dame uit. Een dorpsondersteuner koppelt vraag en aanbod en houdt, fietsend door het dorp, een oogje in het zeil. "Het is natuurlijk wel kielekiele, je laat iemand in andermans huis", zegt dokter Berg.

Door financiële steun van de gemeente Bellingwedde, de provincie Groningen en verzekeraar Menzis heeft Wedde ook een eigen welzijnswerker, een wijkverpleegkundige en een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. In een team met Berg proberen de professionals te voorkomen dat dorpelingen vastlopen. Ouderen, maar ook jongeren.

Wedde dat 't Lukt stuurde 65-plussers een vragenlijst over gezondheid, welzijn en wonen. Berg: "De belangrijkste vraag was: Wat kun jij zelf doen voor de ander?"

Veel. Zo bleek. Er zijn nu meer vrijwilligers dan hulpvragers, 65 tegen ongeveer 40. Een gepensioneerde KPN-man helpt digibeten. Een paar vrouwen met een demente man startten een lotgenotengroep. Berg: "Het mooie is dat het vanzelf gaat. Het ontstaat uit de bevolking. Mensen van wie je het helemaal niet verwacht bieden zich aan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden