In Wageningen gaan mannen en vrouwen gelijk over de finish

WAGENINGEN - Een decennium of twee geleden werden zij die tijdens een marathon als vrouw werden ontmaskerd, nog met geweld uit wedstrijden gesleurd. Momenteel worden vrouwen nauwelijks nog belemmerd bij het uitoefenen van de atletiekonderdelen die zij verkiezen.

Maar de strijd om dat te bereiken was een moeilijke. Meer dan welke maatschappelijke sector was (en vooral is nog steeds) sport een mannenwereld. Het duurde 86 jaar voordat was afgerekend met een sportief taboe: op 12 september 1982 was uitgerekend het dorpje Marathon in Griekenland de plaats waar vrouwen zich verzamelden om mee te doen aan het meest klassieke atletiek-onderdeel. Tijdens die Europese kampioenschappen was het de eerste maal dat vrouwen de 42 kilometer en 195 meter in officieel verband aflegden. Twee jaar later kende het Olympisch programma (van Los Angeles) voor het eerst een vrouwenmarathon.

In 1896 werd de klassieker tijdens de eerste moderne Olympische Spelen gewonnen door de Griek Spyros Louis. Het heroïsch karakter van zijn triomf was eerder een reden om het spektakel als hoogtepunt van het sportfestijn te verheffen, dan het onderdeel te heroverwegen. Hoe anders verging het de hardlopende vrouwen. Bij wijze van experiment was het hen tijdens de Amsterdamse Spelen van 1928 toegestaan een 800 meter af te leggen. Dat mannen na voltooiing van die afstand gebroken plegen te zijn, was nimmer een bezwaar geweest. Maar uitputting schaadde de waardigheid van de vrouw, zo oordeelden de mannelijke officials na afloop. Het onderdeel verdween vervolgens tot na de Tweede Wereldoorlog van het programma.

Op loopgebied geldt de discriminatie van de vrouw op internationale toernooien tegenwoordig nog slechts de langste snelwandelafstanden en de zware steeple-chase. De kortste hordenafstand bedraagt tien meter minder dan de 110 meter voor mannen en de hekjes zijn van geringere hoogte.

Klachten van vrouwen zijn met name te beluisteren tijdens de talloze wegwedstrijden, waarin zij veelal anoniem meerennen in de grotere mannelijke massa. Hetgeen overigens ook een vertekend beeld kan opleveren: niet zelden laten vrouwen zich in een poging een limiet te halen tot de finish 'voorttrekken' door getalenteerde knechten. Japan kent specifieke marathons voor vrouwen, maar over het algemeen starten zij in een race gelijk met hun mannelijke opponenten. De marathon van New York laat mannen en vrouwen op twee parallel naast elkaar lopende wegen in aparte vakken starten. De twee velden worden na enkele kilometers samengevoegd.

Een uitgesproken voorbeeld van hoe het op dat gebied niet moet, is de marathon van Rotterdam, die als snelste ter wereld bekend staat. Althans wat de mannen betreft. Jarenlang slaagde de organisatie er zelfs in Carla Beurskens - de enige Nederlandse marathonloopster met een internationale reputatie - niet aan de start te krijgen. Met het beperkte budget valt in de Maasstad de keuze op de mannen, zo geeft men er eerlijk toe.

Pogingen om vrouwen evenveel aandacht te geven als de hardlopende medemens van andere kunne, zijn in Nederland nauwelijks ondernomen. In navolging van Amerika reden tijdens de halve marathon van Onderdijk eens fietsers met vlaggetjes mee met de drie snelste vrouwen. De stichting 'Van Berg tot Berg race', organisator van enkele populaire 'bergwedstrijden' in en om Wageningen, laat vrouwen dit jaar met voorrang starten. Tijdens de 'Bergrace by night' (31 maart) en de 'van Berg tot Berg race' (19 mei) wordt beoogd de snelste mannen en vrouwen ongeveer tegelijkertijd te laten finishen. Het verschil tussen de parkoersrecords van de mannen en vrouwen, levert het verschil in starttijd op. De stichting, die er prat op gaat al twaalf jaar vernieuwend bezig te zijn, wil daarmee bereiken dat vrouwen evenveel aandacht krijgen als de mannen.

Op de langere termijn moet daarmee ook het kwantitatieve verschil worden verkleind. Nog altijd vormen vrouwen in massale loopevenementen een minderheid. De stichting 'van Berg tot Berg race' is aan de hand van uitslagenlijsten uit het verleden tot de opmerkelijke conclusie gekomen dat de afgelopen jaren op de vrijdagavond aanmerkelijk meer vrouwen deelnamen dan op andere dagen. Speciaal daarom is de 'van Berg tot Berg race' tussen Wageningen en Rhenen verplaatst naar vrijdagavond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden