In Waddinxveen lacht men nog om het wassende water

door Nanda Millenaar

Vijf meter onder NAP, in Waddinxveen, maken inwoners zich niet erg druk over de stijging van de zeespiegel. Verhuizen is er niet bij.

Dat het winkelplein blank staat, komt door de regen, niet door het zeewater, mompelt een voorbijganger. Maaike Marchand kan niet wakker van liggen van het stijgende zeewater. „Het is geen tsunami die ons opeens verrast. Laten ze eerst de dijken maar verhogen, want ik pak mijn spullen pas als de dreiging reëel wordt.” Marchand praat er wel over met mensen, maar „dan zijn het meer grapjes over natte voeten”.

Waddinxveen (Zuid-Holland) ligt ruim vijf meter onder Normaal Amsterdams Peil. Als het zeewater stijgt en de dijken breken, komt het dorp onder water te staan. Kees Pellekooren is niet snel bang, maar merkt wel dat het klimaat aan het veranderen is. Toch is het voor hem geen reden om te verhuizen of in paniek te raken. „Het loopt wel los, bovendien heb ik een rubberbootje in de schuur”, lacht hij.

Mevrouw Meulmeester vindt het wel een zinnig onderwerp en leeft milieubewust, maar ze denkt dat het probleem zichzelf wel zal oplossen. „Of wij mensen vinden wel een oplossing”.

Winkelmedewerker Marko de Jong rekent op hetzelfde. „Over tien jaar is er wel iets uitgevonden om de stijging te stoppen”, meent hij. Voorlopig is het nog koud in Waddinxveen, dus maakt hij zich geen zorgen. „Bovendien woon ik in een flat”, grijnst hij vanachter de toonbank van de fotowinkel.

Alle aandacht voor het onderwerp vindt Meulmeester eigenlijk wat overdreven. „Het is een beetje angstmakerij”, zegt ze stellig. „Vroeger werden we bang gemaakt met de bom, maar die is ook nooit gevallen.” Verhuizen doet ze voorlopig niet; dat is pas aan de orde als het dorp echt onderloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden