In vredesnaam dan maar vliegen naar dat enge Koerdistan

Turkije wil voor alles de vestiging van een onafhankelijk Koerdistan voorkomen. Maar dit weekeind ging Ankara toch, een beetje, door de knieën. Koerden en Turken kunnen nu direct vliegen van Istanbul naar Irbil in het noorden van Irak.

Het is bijna doodstil op het vliegveld van Istanbul. Iedereen is slaperig. De omroepster doet haar mededelingen in drie talen. De allereerste passagiersvlucht vanaf Turks grondgebied naar 'Koerdistan' staat ook op haar lijst. Ze kondigt aan: “De passagiers voor de vlucht Istanbul - Irbil naar balie 17 alstublieft...“ In het holst van de nacht verdringen de passagiers zich bij de balie van Fly Air.

Op het eerste gezicht lijkt de vlucht Istanbul-Irbil een van de honderden vluchten die dagelijks van dit vliegveld vertrekken. De passagiers gedragen zich alsof ze naar Rome gaan. Voor Turkije, dat de autonome Koerdische staat in Noord-Irak met lede ogen aanziet, is deze vlucht echter een grote stap. Het toont aan dat Turkije een nieuwe, realistischer koers gaat varen in de kwestie 'Noord-Irak'.

Zoals altijd haast een deel van de passagiers zich bij de eerste omroep naar de balie. Het andere deel wacht af. Een van de 'onthaasten' is Nizamettin Guroglu. De vijftiger blijft rustig zijn krant lezen.

“Mijn gevoelens over deze vlucht...“ Hij denkt even na. ,,Ik kan het me niet eens permitteren om gelukkig te zijn vanwege het feit dat ik een van de eerste passagiers ben die naar Noord-Irak vliegen. Zo kwaad ben ik erover dat de Turkse autoriteiten zolang hebben gewacht om toestemming te geven voor deze vluchten. Ze hebben werkelijk hun kop in het zand gestoken.“

Het is een bekend gegeven dat Turkije niets moet hebben van Koerdische autonomie in Noord-Irak. Gevreesd wordt dat de Koerden op lange termijn één groot Koerdistan willen stichten, inclusief het Koerdische zuidoosten van Turkije. Turkije wil dan ook niets doen dat zo'n onafhankelijk Koerdistan dichterbij brengt. Directe vluchten vanuit Turkije naar de Koerdische stad Irbil zouden extra erkenning van de staat in Noord-Irak betekenen. Daarom heeft Ankara lang gewacht met het verlenen van toestemming.

En over vluchten van de Noord-Iraakse luchtvaartmaatschappij Koerdistan Airways wordt zelfs al maandenlang gesteggeld. Vanwege de naam en de Koerdische vlag op de toestellen wil Turkije daar ook nu nog steeds niet aan.

De realiteit vraagt echter om een ander beleid. Passagier Guroglu vertelt: “Weet jij dat negentig procent van de investeringen in Noord-Irak Turkse investeringen zijn? Er liggen veel kansen voor de Turkse zakenwereld in Irak. Het hele land is in een werkplaats veranderd. Er is zo veel te doen. Maar vanwege politieke problemen moesten wij als Turkse zakenlieden anderhalve dag in de auto zitten om Noord-Irak te bereiken. Dat soort dingen is niet meer van deze tijd.“

De allereerste Turkse vliegtuigpassagiers richting Irbil (of Hawler International Airport, zoals de Koerdische naam luidt) lopen naar de politiebalie. Ze moeten hun paspoorten laten stempelen. Op de terugweg zal daarin ook een stempel van Koerdistan te vinden zijn. Een van de passagiers, Metin Alici, een jonge aannemer die een school bouwt in Irbil, zegt: “Ik vind een Koerdisch stempel in mijn paspoort geen probleem. Ik vertrouw onze eigen Koerden. Ze zullen nooit afscheiding willen van Turkije. Daarvoor is ons land te mooi.“ Hij loopt met een brede grijns door en zwaait naar zijn vrouw, die in Istanbul blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden