In voor avontuur, in de film en privé

Hij was nog een kleuter toen hij voor het eerst op het toneel verscheen. Dat was in zijn geboortestad New York, in een van de vaudeville-shows van zijn ouders. De zondag op 93-jarige leeftijd overleden Mickey Rooney groeide vanaf dat allereerste komische optreden als dwerg in smoking, uit tot een van de meest geliefde kindsterren van Hollywood, vergelijkbaar met de recent overleden Shirley Temple.

Rooney raakte dat imago van de kleine, fris gewassen man (lengte: 1.57 meter) die zich vol energie in nieuwe avonturen stort, nooit helemaal kwijt. Als Andy Hardy belichaamde hij in de jaren dertig en veertig de 'all American boy' die Judy Garland mee uitneemt naar de ijssalon. Getooid met typische gleufhoed leek hij even groot als zijn tegenspeelster. Met Judy Garland, destijds een beroemheid door haar optreden als Dorothy in 'The Wizard of Oz', zou Rooney ook heel wat filmmusicals maken. Kindsterren in Hollywood waren dansende, zingende en acterende multitalenten.

Een van de hoogtepunten in zijn lange carrière in de showbusiness is 'Boys Town', hier uitgebracht als 'Jongensstad', het hartverscheurende drama van de kleine vechtersbaas uit de buitenwijk die in een jongensinternaat voor jeugdige delinquenten terecht komt, opgezet door Father Flanagan, een Oscarwinnende rol van Spencer Tracy. Rooney is geweldig als de kleine gekwelde Whitey Marsh die eenzaam rondzwerft en nergens lijkt te kunnen aarden.

Even intens was Rooney's optreden als de jonge titelheld in de Mark Twain-verfilming 'The Adventures of Huckleberry Finn'. Rooney speelt met bravoure de jonge avonturier die op een vlot de rivier afzakt, om te ontsnappen aan zijn zelfzuchtige vader en de wereld die hij vertegenwoordigt.

Rooney's privéleven verliep al bijna even stormachtig als zijn filmcarrière. Hij trouwde acht keer, waarvan zijn eerste huwelijk ook meteen het beroemdste was, met Hollwyooddiva Ava Gardner die evenals Rooney onder contract stond bij de beroemde filmstudio MGM.

Rooney kreeg tijdens zijn huwelijken zeven zonen en vier dochters. Op zijn 42ste werd hij bankroet verklaard. De twaalf miljoen dollar die hij had verdiend waren opgegaan aan zijn vele huwelijken en aan wat hij zelf noemde 'betting on the ponies'.

Een paar jaar geleden verscheen Rooney - inmiddels 91 jaar - nog voor een Senaatscommissie om getuigenis af te leggen van 'elder abuse'. In het geding was een stiefzoon die hem door het ontzeggen van voedsel en medicijnen probeerde te chanteren. Iets heel anders dan het geïdealiseerde portret van het Amerikaanse familieleven waarin Rooney in de jaren dertig en veertig was te zien, en waarin iedereen gelovig was, patriottisch, genereus en tolerant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden